Els internautes espanyols, poc conscienciats sobre la seguretat digital

Segons un informe de l’empresa NordVPN, saber identificar els llocs web ‘pishing’ i llegir les condicions de les aplicacions són dos dels grans punts de millora

Categories:

Redacció

Tot i les dades, l’Estat espanyol ocupa les primeres posicions pel que fa a especialistes en ciberseguretat amb un 10% dels enquestats
Tot i les dades, l’Estat espanyol ocupa les primeres posicions pel que fa a especialistes en ciberseguretat amb un 10% dels enquestats | Yura Fresh (Unsplash)

L’Estat espanyol necessita millorar en consciència de la privacitat i risc digital. Aquesta és una de les conclusions que es desprenen de l’informe Test Nacional de Privacidad de la companyia especialitzada en ciberseguretat NordVPN, que busca avaluar la seguretat digital dels internautes, educar el públic sobre les ciberamenaces i preservar la privacitat de les dades. Tan sols l’1% dels enquestats admet conèixer les eines en línia que garanteixen la protecció i el país ocupa l’última posició dels 25 països analitzats.

Sobre l’ús de les contrasenyes i els riscos que suposa repetir-les a diferents portals web, el 96% afirma que sap com crear credencials segures i nou de cada deu sap què s’ha de fer quan apareix un anunci sospitós o quines dades pot compartir a les xarxes socials. Per altra banda, la identificació dels llocs web pishing i el fet de llegir les condicions de les aplicacions mòbils continuen sent dos dels grans punts de millora detectats: el 73% i el 79%, respectivament, reconeix no donar-li importància.

No obstant això, l’Estat espanyol ocupa les posicions capdavanteres de la llista pel que fa als especialistes en ciberseguretat. Això s’explica perquè al voltant del 10% de les persones enquestades se’ls considera cyber stars, usuaris molt entesos en la matèria i la privacitat en línia.

A escala global, l’informe assenyala que la conscienciació mundial disminueix any rere any. Actualment, és del 61%, tres punts per sota de l’any 2022. Entre els països que més pensen en seguretat, destaquen Singapur (64%) i Alemanya (62%). Pel que fa als àmbits professionals, aquests guarden relació amb l’oci i l’hostaleria (66%) i amb el sector TIC (65%).

Com a mesura de protecció per garantir la privacitat, l’empresa elaboradora de l’estudi recomana l’ús de contrasenyes fortes i úniques combinables amb altres mètodes d’autenticació com poden ser l’enviament de codis de verificació al mòbil o l’ús del sistema biomètric. Per altra banda, actualitzar el software amb regularitat o ajustar la configuració de privacitat de les aplicacions mòbils també ajuda a cobrir-nos de les ciberamenaces.