El sector de la ciberseguretat clama per l’escassetat de professionals

La manca de talent qualificat provoca que el 84% de les empreses experimenti almenys una bretxa d’informació anual

Categories:

Redacció

Es calcula que caldrien 3,4 milions de professionals de ciberseguretat per cobrir el dèficit mundial que hi ha en l'actualitat
Es calcula que caldrien 3,4 milions de professionals de ciberseguretat per cobrir el dèficit mundial que hi ha en l'actualitat | Sigmund (Unsplash)

La manca de talent qualificat és una constant dins del sector tecnològic, tal com recorda any rere any el Baròmetre del Cercle Tecnològic, i la ciberseguretat és un dels àmbits més afectats per aquesta escassetat. Els experts calculen que es necessitarien 3,4 milions de professionals per cobrir el dèficit mundial que hi ha en l’actualitat, una situació que es tradueix en desprotecció. D’acord amb un informe elaborat per Fortinet, el 84% de les organitzacions han experimentat almenys una bretxa de seguretat durant el 2022, quatre punts percentuals més que el 2021. D’aquestes, el 41% han suposat un cost econòmic de més d’un milió de dòlars per resoldre-les.

L’estudi, elaborat a partir de 1.800 enquestes a empresaris de 29 països diferents, assenyala que el nombre d’empreses que van rebre cinc o més bretxes de seguretat va créixer un 53% el 2022, un volum d’atacs que el 68% dels testimonis associa a la manca de professionals als seus equips. El sector es mostra especialment pessimista amb la situació actual, fins al punt que un 65% de les organitzacions creu que el nombre de ciberatacs augmentarà durant els pròxims 12 mesos.

L’informe de Fortinet assenyala que el 56% de les companyies té problemes a l’hora de contractar nous treballadors, mentre que un 54% es troba amb dificultats per retenir el talent de què ja disposen. Aquest fet ha revalorat les certificacions en ciberseguretat, fins al punt que un 90% de les persones consultades estarien disposades a pagar perquè algun dels seus empleats n’aconseguís una.

Un altre dels punts que genera controvèrsia és l’intent per crear plantilles més plurals i diverses, un objectiu que comparteixen prop del 80% de les empreses consultades. Tot i la voluntat expressada, el 40% té problemes a l’hora de trobar candidats qualificats que siguin dones o que pertanyin a minories. En el cas català, un informe recent de TalentUp acreditava que el 25% de les professionals del món de la ciberseguretat a Catalunya són dones, una xifra lleugerament superior a la mitjana espanyola (23%) i europea (22%).