La formació de treballadors en ciberseguretat no compleix expectatives

Malgrat que un 85% de les empreses disposa d’un programa de conscienciació, el 56% dels dirigents creu que els empleats no tenen prou coneixements

Categories:

Redacció

Només un 59% veu raonable que els treballadors dediquin entre una i tres hores anuals a formar-se en ciberseguretat
Només un 59% veu raonable que els treballadors dediquin entre una i tres hores anuals a formar-se en ciberseguretat | Sigmund (Unsplash)

El crim informàtic és una de les principals amenaces que afronten les empreses de tots els sectors a internet, fins al punt que el 84% de les companyies ha experimentat alguna classe d’incident durant el 2022. La manca de professionals qualificats ha conduït les corporacions a formar els empleats en qüestions de ciberseguretat, però sembla que l’estratègia no acaba de funcionar. Segons un nou informe de la consultora Fortinet, el 85% de les empreses disposa d’un programa de conscienciació i formació, però el 56% dels dirigents creu que la seva plantilla no té prou coneixements en aquest camp, una dada que creix quatre punts percentuals respecte al 2021.

Aquesta qüestió és especialment rellevant quan es té en compte que el 81% dels atacs de malware o phishing que reben les companyies van dirigits als treballadors, que són el principal punt d’entrada dels delinqüents a l’hora de llançar ofensives. El 93% dels responsables creu que una conscienciació més gran ajudaria a reduir el nombre de ciberatacs que són exitosos, raó per la qual d’entre les empreses que encara no tenen programes de formació, un 73% busquen implementar-ne, set punts més que el 2021. Ara bé, quan són preguntats pel temps dedicat a aquestes formacions, només el 59% veu raonable que l’equip destini entre una i tres hores anuals a incrementar el seu nivell de ciberseguretat.

La preocupació per la resiliència informàtica de les corporacions és cada cop més elevada dins de les organitzacions, fins al punt que el 93% dels enquestats assegura que el consell d’administració de la seva entitat fa consultes sobre l’estratègia de ciberseguretat de l’empresa. En concret, els dirigents esperen que els empleats siguin capaços de mantenir les dades delicades protegides mentre treballen en remot i que sàpiguen evitar amenaces rebudes per correu electrònic, SMS o trucades de veu. L’informe s’ha elaborat a partir d’una enquesta a més de 1.800 responsables IT de 29 països diferents, entre els quals es troba l’Estat espanyol.