5 pòdcasts sobre cultura digital en català que no et pots perdre

Coneix la trajectòria i els processos creatius de professionals de tota mena de disciplines artístiques a través dels seus relats

Categories:

Redacció

5 pòdcasts sobre cultura digital en català que no et pots perdre
5 pòdcasts sobre cultura digital en català que no et pots perdre | Juja Han (Unsplash)

El boom del pòdcast que va iniciar-se durant el confinament es troba lluny del seu final, especialment a Catalunya. El 2022 es van publicar a iVoox un total de 3.365 programes en català, un 49% més que el 2021, i durant els primers cinc mesos de 2023 ja se n’havien penjat 1.970 de nous. El resultat d’aquesta tendència és una gran riquesa de temàtiques per gaudir, i el món tecnològic no n'és una excepció. Si us interessa la part més tècnica i professional, fa uns mesos ja vam publicar un recull de pòdcasts imprescindibles sobre tecnologia, però si el que us crida més és l’àmbit més creatiu, aquí teniu una selecció de pòdcasts dedicats a diverses disciplines de la cultura digital.

De la perifèria al centre

El Festival d’arts sonores, visuals, digitals i performatives de les Terres de l’Ebre, l’Eufònic, no limita la seva activitat únicament als dies en què es duen a terme les actuacions, sinó que compta amb continguts durant tot l’any. Un dels més destacats, llançat a finals de 2021, és el pòdcast De la perifèria al centre, disponible tant a Spotify com a iVoox. Aquest programa, comissariat per Antònia Folguera i Vicent Fibla, consta d’entrevistes a artistes sonors, investigadors, compositors i altres creadors que han participat en alguna edició present o passada del festival. D’una durada aproximada de mitja hora, les converses aprofundeixen en el mètode creatiu de cadascun dels protagonistes i reflexionen sobre l’encreuament entre disciplines artístiques, sempre amb un ull posat a l’aspecte digital de la matèria.

De Domini Públic

Un dels grans canvis que ha provocat internet en el món cultural és l’acostament dels creadors als seus públics, especialment a través de les xarxes socials. És per aquesta raó que resulta tan interessant De Domini Públic, un pòdcast impulsat per TRESC disponible a iVoox i Apple Podcast que se centra en la relació entre els artistes i personalitats del món de la cultura amb el seu públic. Pel programa han passat convidats de tota mena de disciplines, com la il·lustradora Pilarín Bayés, el fotoperiodista Jordi Borràs, la humorista i guionista Oye Sherman o l’artista visual Alba G. Corral. A ells i elles se’ls qüestiona temes com la gestió que fan dels haters, quina proximitat tenen amb les xarxes o què volen provocar en el seu públic.

La Vermella

El doblatge té una llarga i rica tradició a Catalunya, però sempre ha estat una professió allunyada dels focus, entesa sovint com una eina d’accessibilitat lingüística abans que una disciplina artística. Amb el fi de reivindicar els seus professionals, Catalunya Ràdio va impulsar durant la temporada 2022-23 el pòdcast La Vermella, un programa conduït i dirigit per Jordi Domènech en què a cada episodi es convida un actor o actriu de doblatge per parlar sobre la seva trajectòria i relació amb el doblatge. Disponible a Spotify, Apple Podcast, iVoox i Google Podcast, pel pòdcast han passat personalitats com Núria Trifol, Jose Posada, Mercè Montalà, Joan Pera o Jordi Boixaderas, i ja té confirmada una segona temporada.

Museofònics

Des del 2019, el periodista Damià Amorós condueix el programa Museofònics, un pòdcast radiofònic que s’emet a la ràdio municipal de l’Espluga de Francolí i que està dedicat a descobrir el món museístic a través dels seus responsables. En cadascun dels més de 60 programes que s’han publicat fins ara, l’equip s’endinsa dins dels múltiples museus que hi ha a Catalunya per acostar-los a la ciutadania i conèixer de primera mà com és la feina dels seus treballadors. Els episodis s’emeten els dissabtes a les 12 del migdia a Espluga FM Ràdio, però es poden recuperar tots a la pàgina web de la cadena.

Sampleòpolis

La música electrònica no només és un dels gèneres més preeminents de finals del segle XX i principis del XXI; també és una de les especialitzacions que abraça amb més voluntat l’experimentació amb la tecnologia, com ens demostra any rere any el Sónar. Si sou afeccionats dels seus artistes o voleu endinsar-vos-hi, el pòdcast Sampleòpolis és una excel·lent opció. Dirigit i conduït per Aurora Mora i publicat per eldiario.es, el programa combina la divulgació informativa amb la recomanació de temes musicals, que s’organitzen en forma de tracklists que es poden consultar en la descripció de cada episodi temàtic. Es tracta d’un pòdcast mensual que es pot escoltar a iVoox, Apple Podcast i Spotify.