De Twitter a X: l’allau de canvis des que Elon Musk n’ha pres el control
Les últimes pretensions del magnat són eliminar la funció de bloquejar altres comptes i modificar per complert l’estètica de les notícies compartides
Categories:
Tota una revolució és el que ha provocat l’empresari Elon Musk des que va adquirir Twitter, ara anomenada X. El procés de compra, iniciat el mes d’abril del 2022, va acabar a finals d’octubre amb una operació de 44.000 milions de dòlars. El nou propietari va anunciar aleshores els tres objectius que buscava assolir en un curt termini de temps: introduir algoritmes de codi obert, reduir els comptes falsos i afavorir la llibertat d’expressió.
En aquests mesos, hem pogut veure un reguitzell de canvis que han afectat de dalt a baix la xarxa social de les piulades. Les últimes modificacions anunciades, a mitjans d’agost, han estat l’ocultació dels titular de les notícies que els mitjans de comunicació comparteixin a la plataforma i la limitació de bloquejar els comptes. Ambdues novetats encara no tenen data d’aplicació, però s’espera que ho facin en els pròxims dies.
Adeu al bloqueig i a les notícies compartides
X ha acostumat als seus usuaris que cada setmana hi hagi novetats en el funcionament de la seva xarxa social. Una de les últimes a veure la llum també afecta a les publicacions. Aquells continguts que comparteixin un enllaç d’una notícia, se’ls eliminarà el titular i la breu descripció que les acompanyava. Així doncs, només es mostrarà la imatge principal. “Millorarà molt l’estètica”, va afegir Musk des del seu perfil personal.
Des d’ara, tampoc es podran bloquejar comptes. La funció quedarà limitada per a algunes persones com a mesura de seguretat extra, però no s’ha donat més informació del motiu d’aquesta decisió. La funcionalitat de bloqueig feia que un compte vetat no pogués veure les publicacions del perfil, així com tampoc deixava comentar el seu contingut o etiquetar a altres persones.
Primeres mesures: Twitter Blue i limitació de les visualitzacions
Una de les primeres mesures que va prendre l’equip d’Elon Musk va ser un acomiadament massiu a Twitter, alguns d’ells via correu electrònic, i el tancament d’oficines físiques el mes de novembre de 2022. Es volia prescindir de la meitat dels treballadors de l’empresa a tot el món —fet que va significar més de 3.000 baixes— amb l’objectiu de reduir despeses i sanejar econòmicament l’empresa.
Per tal de generar ingressos, va implementar el mes de març la subscripció de pagament a través del Twitter Blau, un distintiu que apareix al costat del compte i que abans es tractava d’una verificació gratuïta que es donava a les figures més rellevants. Els usuaris que paguen per aquest servei compten amb funcions com la possibilitat d’editar publicacions, reduir l’aparició d’anuncis, fer piulades amb més caràcters o ocupar una posició prioritària en converses i cerques; entre d’altres.
Els subscriptors de la plataforma disposen de funcions exclusives com l’edició de publicacions, piulades amb més caràcters o un millor posicionament en les converses i les cerques
A la vegada, la xarxa social va posar en marxa aquest juliol el repartiment dels guanys per publicitat entre els creadors de contingut més actius a la plataforma. Aquesta monetització pretén “ajudar les persones a guanyar-se la vida”, segons Musk, i el criteri per obtenir part d’aquests ingressos publicitaris són ser subscriptors de la plataforma, acumular cinc milions d’impressions cadascun dels últims tres mesos i complir la normativa de l’Estàndard de monetització per a creadors.
Encara sota el nom de Twitter, la xarxa social va aplicar limitacions als seus usuaris pel que fa a la visualització de tuits. El mateix Musk va publicar que la mesura buscava “evitar nivells d’extracció de dades i la manipulació del sistema” i aquells comptes no verificats no poden veure al dia més de 1.000 publicacions, mentre que els que disposen del distintiu Twitter Blue se’ls amplia a 10.000.
Segons explicava a Metadata el professor d’Estudis de la Informació i de la Comunicació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Ferran Lalueza, aquesta limitació s’explica per dos factors. Per un costat, la poca inversió feta a la xarxa social des que hi ha un nou propietari. Per altra, l’amenaça d’empreses especialitzades externes, com aquelles d’intel·ligència artificial (IA), que s’aprofiten de les dades que genera la plataforma.
Canvi de nom i més restriccions
Si hi ha una notícia que era tot un secret a veus, però que no per això va deixar de cridar l’atenció, va ser el canvi de nom i de logotip de la plataforma. El 23 de juliol de 2023, Twitter abandonava el seu nom de forma immediata i passava a anomenar-se X. De la mateixa manera, el popular símbol de l’ocell blau també formava ja part de la història. Ara la imatge corporativa és una ‘X’ blanca sobre un fons totalment negre.
Més enllà de modificacions estètiques, s’ha seguit amb la política de restriccions. A mitjans d’agost, l’aplicació que permetia administrar a la vegada múltiples comptes de la xarxa social, TweetDeck, passava a ser exclusiva per usuaris de pagament. El servei, que es va crear l’any 2008 i que era de gran utilitat per a professionals de la comunicació, també ha vist modificat el seu nom i ara passa a anomenar-se X Pro.
Restriccions als usuaris a banda, la propietat de X ha anunciat propostes de cara a un futur pròxim. Una d’elles, per exemple, és l’opció d’incloure videotrucades i trucades telefòniques sense la necessitat de registrar el número personal. Una altra de les mesures que pot canviar el rumb, i que la mateixa xarxa social ha reconegut, és el fet de potenciar els continguts audiovisuals, allunyant-se de les piulades tan característiques i apropant-se a un públic més jove com ja fan altres competidores com TikTok o Instagram.