Els museus catalans s’apunten a l’oferta de les visites virtuals

Repassem cinc aplicacions que, presencialment o des de casa, permeten descobrir els fons dels principals equipaments a través de jocs, recorreguts interactius i l’ús de la realitat augmentada

Categories:

Redacció

Els salons i les exposicions han arribat als dispositius mòbils en forma de jocs, de realitat augmentada i de recorreguts multimèdia interactius
Els salons i les exposicions han arribat als dispositius mòbils en forma de jocs, de realitat augmentada i de recorreguts multimèdia interactius | Shvets Anna (Pexels)

Visitar museus és una de les activitats culturals per excel·lència. Des de fa ja algun temps s’han popularitzat les visites virtuals, aquelles que utilitzen la tecnologia per ampliar coneixements i oferir una experiència més completa als seus usuaris. A Barcelona, on hi ha bona part de l'oferta museística de Catalunya, l’any passat 3,7 milions de persones van apropar-se físicament a museus i centres d’art de la ciutat, que en els últims temps estan apostant fort per la digitalització de salons i exposicions.

Avui en dia, als mercats d’aplicacions podem trobar com algunes d’aquestes entitats culturals ofereixen aquesta possibilitat fent ús de les pantalles. A través de plataformes gratuïtes i en llengua catalana —entre altres idiomes— transmeten informacions i vivències de la mà de tecnologies com la gamificació de l’experiència, l’ús de la realitat augmentada o el recorregut interactiu.

NAT Museu Virtual

L’aplicació NAT Museu Virtual és l’aposta del Museu de Ciències Naturals de Barcelona per l’experiència en realitat augmentada. Aquesta està dissenyada per complementar la visita a les instal·lacions, ja que requereix un dispositiu mòbil i els codis QR que es troben al llarg del recorregut per activar els diferents elements. Pensada per un públic transversal, presenta els diferents animals i els hàbitats on aquests viuen, així com els problemes i les amenaces ambientals que han de fer front.

Més enllà de requerir el desplaçament físic al museu, només està disponible per aquells telèfons intel·ligents que siguin compatibles amb aquesta tecnologia.

Disponible per a Android i iOS.

NAT Museu RA

Museu Egipci de Barcelona

El Museu Egipci de Barcelona ofereix una visita guiada per la seva col·lecció permanent centrada en la civilització faraònica a través de l’aplicació per a dispositius mòbils. Per entrar-hi, és necessari un codi d’accés que es donarà amb l’entrada i l’usuari es pot fer a mida la visita virtual, creant la ruta que més li interessi i destacant les peces que més li hagin agradat. A més, també es contempla l’opció d’ampliar coneixements mitjançant continguts multimèdia o, pensat pels més petits, gaudir d’un joc interactiu on s’ha de dissenyar una divinitat de l’Antic Egipte.

Aquesta app, a part d’oferir la vivència virtual, també inclou informació bàsica del museu com les exposicions temporals, l’agenda d’activitats o les notícies més destacades.

Disponible per a Android i iOS.

Second Canvas Museu Nacional

L’aplicació que apropa el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a tots els usuaris porta el nom de Second Canvas. A diferència de les anteriors, no és necessari accedir a l’edifici del museu per activar-la. Presenta els seus continguts a través d’imatges d’alta resolució i completa la informació amb la combinació de text, de vídeo i d’àudio. Entre les característiques que criden l’atenció hi ha la possibilitat de fer zoom amb una resolució gigapíxel, comentaris d’experts i historiadors de l’art o la possibilitat de descarregar-se els detalls i la història d’una obra per a quan no es disposi de connexió.

Tot i que la plataforma permet fer una visita totalment virtual, també disposa d’un sistema d’escaneig d’obres per aquells que accedeixen al museu de forma física no hagin de navegar més del compte.

Disponible per a Android i iOS.

MNAC zoom escaneig obres

MACBA

Com no podia ser d’altra manera, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), també presenta una aplicació molt intuïtiva i que aposta per les visites virtuals des de qualsevol lloc. Tan sols amb un clic des del mòbil es poden accedir a les exposicions consultant les imatges, les audioguies i les fitxes explicatives de les col·leccions de forma totalment gratuïta. Tot està organitzat segons les plantes i les diferents sales.

Més enllà de proposar un recorregut per les obres d’art fixes, ofereix tota la informació rellevant de les exposicions temporals i un grapat de curiositats que envolten l’edifici de la Plaça dels Àngels.

Disponible per a Android i iOS.

Arts & Culture

Arts & Culture és la plataforma en línia de Google que permet accedir obres d’arts dels diferents museus que estan inscrits en aquesta iniciativa. Ara per ara, a Catalunya hi ha set entitats registrades: el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC), la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el MNAC, el Museu de Maricel, Museu Romàntic, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) i el Museu de la Música de Barcelona. Cadascun d’ells compta amb exposicions en línia interactives que combinen text, imatges, vídeos i àudios.

Aquesta eina, que permet fer visites a museus i galeries d’arreu del món, té un apartat dedicat a artistes de talla internacional on figuren Salvador Dalí, Joan Miró o Antoni Tàpies.

Disponible per a Android i iOS.

google arts i cultura