6 videojocs per no perdre el ritme musical de l’estiu

Reaccionar en funció del tempo de les cançons és una habilitat explotada en tota mena de gèneres dins de l’oci electrònic

Redacció

'Melatonin' transforma la quotidianitat del dia a dia en nivells d'un videojoc de ritme relaxat
'Melatonin' transforma la quotidianitat del dia a dia en nivells d'un videojoc de ritme relaxat | Half Asleep (Steam)

El Primavera, el Sónar, el Vida i ara, el Cruïlla ens porten l’avís musical que ja ens trobem en ple estiu. El calendari continua farcit de festivals durant tota l'estació, però assistir-hi no és l’única manera de deixar que el ritme se’ns encomani pel cos. El gènere musical és dels més reeixits dins del món de l’oci electrònic, i és probable que en algun moment hàgiu gaudit alguna entrega de Let’s Dance, SingStar o Guitar Hero, potser fins i tot heu provat els tambors de Taiko no Tatsujin. Per ampliar una mica més el panorama, en aquest article us portem una selecció de videojocs amb jugabilitats, estètiques i procedències variades en què mantenir el ritme és el més important.

Crypt of the Necrodancer

Crypt of the Necrodancer és un dels videojocs independents que ha incorporat de manera més interessant la música com una mecànica de joc. El títol desenvolupat pels canadencs Brace Yourself Games pren la base d’un joc d’exploració de masmorres en què cada nivell es genera de manera aleatòria, però supedita el moviment de tots els personatges al ritme musical. Això vol dir que ens haurem de moure al tempo que ens marqui la cançó de cada planta de la cripta, tot calculant els nostres passos per derrotar i evitar rebre mal dels enemics, cadascun dels quals té un patró de moviment molt marcat. Així, a diferència d’altres jocs de ritme, en què la capacitat de reacció a estímuls és el que més es valora, en aquesta obra el més important és ser capaç de planificar la nostra estratègia de manera ràpida i eficient. A més, si sou fans de The Legend of Zelda, el 2019 es va llançar Cadence of Hyrule, un títol per Nintendo Switch desenvolupat per la mateixa desenvolupadora, però protagonitzada per Link i Zelda.

Plataformes: Android, iOS, PC (Steam), PlayStation, Xbox i Nintendo Switch.

Geometry Dash

Un dels clàssics moderns dels jocs de ritme és Geometry Dash, un videojoc desenvolupat per l’estudi suec RobTop Games originalment per a dispositius mòbils que ha acumulat desenes de milions de jugadors. La premissa és simplíssima: som un quadrat que, quan cliquem la pantalla, salta. Amb aquesta capacitat haurem de superar nivells de plataformes, plens d’obstacles i girs mecànics, en què morir es convertirà en la nostra normalitat. El joc ho sap, i tan bon punt perdem, reiniciarà immediatament el nivell perquè ho tornem a intentar. Amb el pas dels anys, els desenvolupadors han anat incorporant noves pistes, jocs derivats i la possibilitat de crear els nostres propis nivells personalitzats, però el joc base continua sent un excel·lent repte que ens pot servir per ocupar les estones mortes del dia a dia.

Plataformes: Android, iOS i PC (Steam).

Hi-Fi RUSH

Tango Gameworks, els creadors de The Evil Within i Ghostwire: Tokyo, van sorprendre a tothom a principis de 2023 amb el llançament de Hi-Fi RUSH, un videojoc del qual no se n’havia parlat mai públicament. En aquest títol d’acció, en Chai, el nostre protagonista, es veu implicat en una sèrie de malentesos i acaba amb un braç robòtic instal·lat i el seu reproductor de música dins del cos, la qual cosa el converteix en algú capaç de percebre el món al ritme de les cançons que sonen. Per desgràcia, als responsables del recinte on es troba no els farà massa gràcia, i provaran d’eliminar-lo per tots els mitjans. El resultat és un videojoc d’acció en 3D amb una forta influència estètica i humorística de les sèries d’animació americanes en què els atacs que fem amb la nostra arma (una espècia de guitarra formada amb trossos de metall) hauran de seguir el ritme de la música per ser més efectius. A mesura que avancem, anirem aprenent nous combos que ens permetran fer moviments més espectaculars que milloraran la puntuació.

Plataformes: PC (Steam, Epic Games, Windows), Xbox (disponible a GamePass)

Nekomew’s Nightmare

Qui diu que els jocs de ritme no poden ser també narratius? Si algú dubtava sobre aquest fet, només ha de fixar-se en Nekomew’s Nightmare, l’obra del desenvolupador independent barceloní Pikewin que vam seleccionar com un dels videojocs catalans més interessants del 2022. En aquest títol, que es pot jugar tant a ordinadors com a mòbils, controlem en Nekomew, un petit gat que amb una sèrie de traumes personals i familiars que coneixerem a través dels seus malsons, representats com a nivells musicals de sigil. L’obra, que es pot gaudir en català, acumula més de 50.000 descàrregues a Android i s’ha forjat una important comunitat de seguidors a les xarxes. 

Plataformes: Android i PC (Steam).

Melatonin

Tot i que normalment associem el gènere musical a cançons animades i que ens contagien les ganes de moure’ns, Melatonin demostra que la jugabilitat també encaixa a la perfecció amb temes més relaxats. Publicat l’any passat pel canadenc David Huynh, aquest petit videojoc ens trasllada als somnis del seu personatge que, a diferència dels malsons de Nekomew, són distorsions del seu dia a dia: saltar de xarxa social en xarxa social, anar de compres, mirar Tinder, treballar a l’oficina… Ens trobem davant d’un títol que explota la creativitat a l’hora de dissenyar els seus nivells, tots amb una paleta de colors crema habitual en obres de caràcter lo-fi, i que també incorpora opcions d’accessibilitat perquè la dificultat no sigui un obstacle a l’hora de gaudir de la seva proposta.

Plataformes: PC (Steam, Epic Games) i Nintendo Switch.

Retro/Grade

Retro/Grade és un videojoc curiós, ja que comença pel seu final. El primer que veiem quan iniciem la partida és el protagonista vencent l’enemic final d’una invasió alienígena del seu sistema solar. Tanmateix, la seva victòria causa un desajustament en el continu espai-temps, de manera que el nostre heroi haurà de desfer a la perfecció tota l’aventura per arreglar la situació. Així, ens trobem davant d’un singular joc de naus en què l’acció transcorre a la inversa i, en comptes de disparar els enemics, haurem de recollir els trets que vam fer en el seu moment, a més d’esquivar els rajos que ens vindran des del darrere. Tot això complementat amb una sèrie de músiques chiptune que ens aportaran el ritme necessari per fer-ho com cal. Malgrat que al principi pot semblar complicat, només ens calen uns pocs minuts per acostumar-nos a la particular proposta del videojoc, la campanya del qual es pot completar en menys d’una hora, però que ofereix sis nivells de dificultat i múltiples reptes per fer-nos tornar una vegada i una altra.

Plataformes: PC (Steam) i PlayStation 3