El submarí acrílic més profund del món es diu Aurelia i s’ha creat a Sant Cugat del Vallès

La màquina pot baixar fins als 2.300 metres i s’ha construït perquè científics i investigadors puguin observar i analitzar el fons del mar

Categories:

Redacció

El submarí té una capacitat per a tres persones i una esfera acrílica que permet una visió de gairebé 360º
El submarí té una capacitat per a tres persones i una esfera acrílica que permet una visió de gairebé 360º | Gerard Escaich Folch (ACN)

L’empresa estatunidenca Triton Submarines, sota encàrrec de l’associació sense ànim de lucre REV Ocean, ha presentat públicament l’Aurelia, el submarí acrílic per a tres persones amb la capacitat de baixar a més profunditat del món. El vehicle, que s’ha construït a Catalunya i s’ha assemblat a les instal·lacions que la companyia americana té a Sant Cugat del Vallès, és capaç d’arribar a una profunditat de fins a 2.300 metres (7.500 peus) i és capaç d’oferir una visió de 360º del seu entorn.

Aurelia és un vehicle d’immersió profunda (DEV) que s’ha construït amb la intenció d’oferir-lo a científics, investigadors i altres persones interessades a conèixer les profunditats del mar. En aquest sentit, el submarí té espai per a tres persones, a més a més del pilot i de dos membres de la tripulació, i ve equipat amb tota mena de sensors científics, eines i càmeres per assegurar la immersió dels passatgers i una correcta extracció d’informació de valor. La màquina s’ha submergit per primera vegada aquest dilluns 2 de maig i té previst fer proves de funcionament durant les pròximes setmanes al voltant de les Illes Balears.

El nom d’Aurelia es va escollir a través d’un concurs públic i té dos significats: per una banda, la seva associació amb l’or (en llatí, aurum), i per l’altra, per les Aurelia aurita, una classe de meduses molt comunes a tots els oceans del món. REV Ocean és una associació dedicada a millorar la salut del mar amb accions com aquesta, i ja disposa d’un altre submarí, el ROV Aurora, que es va posar en marxa el 2021 a l’Oceà Àrtic.