Els videojocs catalans que pots tastar gratis al Steam Next Fest

El terror domina en una selecció que també inclou arcades cooperatius i jocs de trets

Redacció

'Waterfall Prisoner' vol evocar els videojocs d'aventures clàssics amb un títol basat en els trencaclosques i els 'escape rooms'
'Waterfall Prisoner' vol evocar els videojocs d'aventures clàssics amb un títol basat en els trencaclosques i els 'escape rooms' | APA estudi (Steam)

L’arribada de l’estiu també ve acompanyada d’un nou Next Fest, els festivals que la principal botiga virtual de videojocs per a ordinador, Steam, organitza trimestralment per donar a conèixer els títols independents que s’estan desenvolupant. Durant una setmana, els usuaris tenen l’opció de provar de manera gratuïta centenars de jocs que sortiran al mercat en els pròxims mesos, i és una gran oportunitat per conèixer obres que fins aleshores havien quedat ocultes. Entre totes elles també trobem una petita representació de videojocs creats per empreses i desenvolupadors catalans, que us llistem a continuació:

Abathor - Atlantis Landing

Fa anys que vivim un renaixement del retro dins del món del videojoc independent, i Abathor n’és un clar exemple. L’obra de Pow Pixel Games, publicada per l’editora catalana JanduSoft, és un arcade en 2D d’acció i plataformes que destaca pel seu component cooperatiu, amb el qual poden jugar fins a quatre persones. La demo ofereix cinc de les 50 pantalles que conformaran el joc sencer, en què els jugadors hauran d’afrontar hordes de monstres marins pixelats mentre van descobrint la història del continent perdut de l’Atlàntida.

En català? La demo no, però el joc final sí que l’inclourà.

Die Again

Si el que busqueu és un joc que us faci segregar adrenalina, Die Again és l’opció idònia. El títol, desenvolupat des de Barcelona per VarnGameDev i publicat per la castellonenca Catness Game Studio, és un joc de trets amb perspectiva zenital que recorda a clàssics moderns com Hotline Miami. L’element diferencial de Die Again respecte a altres propostes del gènere és que, si morim prou a prop d’un enemic, podrem posseir el seu cos i continuar amb aquell personatge. El ritme vertiginós del videojoc no és obstacle perquè cada nivell sigui diferent dels anteriors, amb certs trencaclosques que ens faran repensar la nostra estratègia i combinar la nostra habilitat amb els obstacles de l’escenari.

En català? Sí.

Scholar's Mate

JanduSoft es presenta per partida doble en aquest Steam Next Fest, tot i que en aquesta ocasió ho fa com a desenvolupadora. Scholar’s Mate és un títol de terror en primera persona en què interpretem el paper de la Judith, una estudiant universitària que ha estat tancada en un hospital psiquiàtric abandonat. La nostra missió serà fugir d’aquest recinte al més pur estil d’un escape room, mentre explorem les habitacions de l’hospital, resolem trencaclosques i evitem que ens atrapin els éssers que ens persegueixen.

En català? La demo no, però el joc final sí que l’inclourà.

The Kindeman Remedy

Després de barrejar samurais i ciberpunk a Blind Fate: Edo no Yami, Troglobytes Games canvia totalment de temàtica amb la seva nova proposta, The Kindeman Remedy, un videojoc en què jugarem el paper de Carl Kindeman, un doctor repudiat per la comunitat científica pels seus mètodes immorals. Relegat com a metge en un centre penitenciari de mala mort, l’objectiu del títol és restaurar la reputació del doctor Kindeman a través de l’experimentació amb els interns. Els jugadors controlaran tant el doctor com la germana Anna, una monja que l’ajudarà en la seva missió en un títol de gestió de recursos amb múltiples finals possibles.

En català? Sí.

Ugly

Un dels títols catalans que més criden l’atenció pel seu aspecte visual és Ugly, videojoc creat per Team Ugly i incubat en la cinquena edició de GameBCN. Aquesta obra combina les plataformes i els trencaclosques amb un estil artístic dibuixat a mà i una misteriosa història que explora el passat traumàtic del seu protagonista. Cada nivell del joc proposa reptes diferents i associats al record del qual ens parla: alguns ens faran lluitar contra enemics finals, mentre que altres ens proposaran nivells de plataformes amb mecàniques úniques, com una que ens parteix la pantalla horitzontalment i ens emmiralla, de manera que haurem d’evitar obstacles en dues dimensions diferents.

En català? Sí.

Waterfall Prisoner

Els escape rooms tornen a ser la inspiració d’un títol de la llista, en aquest cas de Waterfall Prisoner, el videojoc desenvolupat en solitari per l’enginyer de software vilanoví Albert Pagès. A diferència de Scholar’s Mate, aquesta obra no aposta tant pel terror, sinó per l’encant dels trencaclosques que cal resoldre per escapar de la torre en què el protagonista es troba atrapat. El títol vol evocar “els jocs clàssics d’aventures del passat” a través de reptes que es basen a manipular engranatges i altres enginys amb un especial interès a reproduir la sensació de moviment físic de tots els seus elements.

En català? Sí.

El trident de ‘roguelikes’ de Family Devs

L’estudi barceloní Family Devs no presenta ni una ni dues, sinó fins a tres demos de videojocs que està desenvolupant en aquests moments. Tots tres s’emmarquen dins del gènere roguelike, jocs d’acció en què els enemics es generen de manera aleatòria i infinita, i l’objectiu és durar el màxim temps possible viu. A Cards Survivors controlem un triangle fix que dispararà els enemics amb moviments que aconseguirem d’una baralla de cartes, que anirem creant a poc a poc; Cards and Guns ens posa al control d’un pistoler amb diferents tipus d’armes, i recorda a jocs com Vampire Survivors o el català Her Name Was Fire; mentre que Viking Survivors ofereix una jugabilitat similar a l’anterior, però amb una estètica de vikings i armes de cos a cos en comptes de pistoles i escopetes.

En català? Sí (els tres).

Recuperar demos antigues

Tot i que, en teoria, les demos del Steam Next Fest estan disponibles només durant un període de temps limitat, moltes desenvolupadores opten per deixar-les publicades passat el festival per aquells usuaris que vulguin provar els seus jocs en un altre moment. Aquest és el cas de videojocs catalans que hem recomanat en altres edicions de l’esdeveniment, com Koa and the Five Pirates of Mara, Worldless o Rise of Fox Hero, entre altres.

Etiquetes