Brussel·les exigirà a les grans plataformes digitals més control sobre la desinformació

La Comissió Europea limitarà la publicitat basada en dades delicades i prohibirà els anuncis dirigits específicament a menors

Categories:

ACN

La normativa afectarà plataformes com Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Viquipèdia o Amazon
La normativa afectarà plataformes com Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Viquipèdia o Amazon | Austin Distel (Unsplash)

La Comissió Europea reclamarà un major control de la desinformació a les xarxes, més transparència i una millor protecció dels menors a 17 plataformes digitals i dos motors de cerca. Les companyies identificades per Brussel·les, que són les mateixes que vol incloure dins la nova Llei de Serveis Digitals, hauran de presentar un pla per complir amb les exigències de l’executiu en un període de quatre mesos si volen continuar operant dins de la Unió. Aquesta proposta serà analitzada per una auditoria externa, i en cas que es detectin incompliments, les empreses rebran multes que poden arribar al 6% de la facturació anual.

Els serveis que haurien de complir la normativa són Alibaba AliExpress, Amazon, Apple AppStore, Booking, Facebook, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Viquipèdia, YouTube i Zalando. En conjunt, superen els 45 milions d'usuaris actius mensuals. Des de la Comissió defensen la importància de la mesura i subratllen que, d'ara endavant, les grans empreses del sector hauran d'assumir les seves responsabilitats. “Avui és el dia D per a la regulació digital”, ha declarat el comissari per al Mercat Interior, Thierry Breton.

Els quatre pilars de la llei

La normativa impulsada per la Comissió es basa en quatre objectius: l'empoderament de l'usuari, la protecció dels menors, la lluita contra la desinformació i la millora de la transparència. En relació amb el primer punt, Brussel·les vol que els usuaris d'aquestes plataformes puguin notificar irregularitats a la xarxa de forma més àgil. Alhora, s'exigirà a les empreses que els anuncis publicats no estiguin basats en dades delicades pels consumidors i que quedi clarament identificat qui els està promocionant.

La llei exigirà més control sobre els efectes que els anuncis poden tenir en la salut mental i en la desinformació de la població

Pel que fa a la protecció dels menors, l’executiu europeu requereix un “redisseny complet” dels sistemes de cada empresa i prohibeix la publicitat destinada només als col·lectius més joves. També demana que es tinguin en compte els efectes negatius que poden tenir els anuncis en la salut mental i que es modifiquin les interfícies. Quant a la lluita contra la desinformació i a la millora de la transparència, Brussel·les exigeix que es duguin a terme anàlisis més acurades i que s'elaborin informes interns per valorar les solucions que s'estiguin aplicant.