Europa reclamarà responsabilitats a les xarxes socials pels seus continguts
El Parlament Europeu obligarà les plataformes a perseguir els continguts il·legals i tancar els comptes que els difonguin activament
Categories:
El Comitè de Mercat Interior del Parlament Europeu ha aprovat aquest dimarts, per 36 vots a favor, set en contra i dues abstencions, la seva posició sobre la llei de serveis digitals per “definir les responsabilitats” de les grans empreses tecnològiques en el control de continguts a internet. A efectes pràctics, la normativa vol obligar companyies com Google, Twitter o Facebook a avaluar els riscos que comporta la difusió de continguts il·legals i nocius amb l'objectiu de crear un "espai digital segur".
L'acord al qual han arribat els eurodiputats vol que les plataformes hagin d'eliminar el contingut il·legal i tancar els comptes que el difonen. Així mateix, l’Eurocambra també vol que les xarxes socials combatin amb més vehemència els episodis de desinformació política i sanitària. D’altra banda, el text també contempla que les companyies hagin de ser més "transparents" sobre el funcionament dels algoritmes. En aquest sentit, una de les actuacions que es volen implementar és l’obligació de passar per auditories independents per determinar quin ús s’està fent dels mecanismes automatitzats que regeixen el funcionament dels seus serveis.
La ponent de l'informe, la socialdemòcrata Christel Schaldemose, ha assegurat que la iniciativa vol aportar "democràcia a l'espai digital". "Els serveis d'intermediaris donen forma a les nostres vides, des de la manera en què ens trobem fins al que compren per Nadal o quines notícies llegim", ha dit Schaldemose, que ha avisat que "els algoritmes són un repte per a la democràcia". L'acord dels eurodiputats es votarà al ple del gener i esdevindrà la posició de l'Eurocambra en la negociació amb el Consell. Les negociacions entre els dos legisladors europeus sobre la llei de serveis digitals començarà el primer semestre del 2022.