Möbius, l’app europea del futur llibre immersiu i multiplataforma

Eurecat i la Mobile World Capital participen en la creació d’una plataforma interactiva per convertir els llibres en productes en 3D i amb àudio

Categories:

Redacció

Möbius vol crear una plataforma per convertir el llibre en un producte immersiu amb àudio i visualitzacions en 3D
Möbius vol crear una plataforma per convertir el llibre en un producte immersiu amb àudio i visualitzacions en 3D | Eurecat

La literatura podria sumar un nou format: el llibre immersiu, interactiu i multiplataforma. Aquesta és la proposta del projecte europeu Möbius, que pretén convertir els textos de les pàgines de paper en visualitzacions en 3D i àudio per dinamitzar l’experiència dels lectors i ajudar tant autors com editors a explotar un nou producte adaptat a l’entorn digital.

La plataforma s’ha dissenyat també amb l’objectiu d’obtenir dades que permetin oferir informació sobre els hàbits de consum literari, les últimes tendències editorials o les preferències dels aficionats. Per assolir-ho, l’equip d’experts ha entrenat uns algoritmes d’intel·ligència artificial capaços de captar i classificar la informació recollida a partir de l’activitat dels productors i consumidors.

Respondre a la demanda digital

L’entorn digital ha situat el lector com un membre actiu de l’ecosistema literari. Així ho assenyala l’investigador de la Unitat de Data Science and Big Data Analytics d’Eurecat, David Laniado, que posa com a exemple les comunitats de fan fiction (ficció basada en un relat escrit): “Creen continguts nous al voltant d’obres existents”. Davant aquest nou paradigma, el director de la Unitat de Tecnologies Multimèdia del centre tecnològic Eurecat, Adan Garriga, destaca que el projecte segueix la demanda de convertir els llibres en “una experiència multimèdia on l’àudio jugarà un paper important, com es pot intuir amb el gran creixement de la indústria de l’audiollibre.

La iniciativa està coordinada pel centre tecnològic Eurecat i compta amb un total d’11 socis espanyols, italians, alemanys i belgues, entre els quals es troba la Mobile World Capital Barcelona. Els actors provenen de sectors diferents com la indústria editorial, la tecnologia, les ciències socials o l’art per oferir una visió transversal per a la solució.