El Sónar+D escull la IA com a protagonista

El festival reflexinarà amb experts de més de 30 països i de l’ecosistema local per reflexionar sobre els avantatges i l’impacte de la introducció de la tecnologia

RedaccióACN

Un dels espectacles que es podrà veure al Sónar, que se centrarà en la intel·ligència artificial
Un dels espectacles que es podrà veure al Sónar, que se centrarà en la intel·ligència artificial | Sónar+D

El pròxim Sónar+D, del 15 al 17 de juny a Barcelona, se centrarà en les implicacions "culturals, ètiques, econòmiques i industrials" de les noves eines i processos creatius vinculats a la intel·ligència artificial. Segons han explicat els responsables del certamen, l’onzena edició del festival presentarà un programa amb debats al voltant de l’aplicació de la tecnologia en la producció audiovisual, de les possibles amenaces que comporta i de la protecció de la propietat intel·lectual davant el nou paradigma. Amb més de 130 activitats i sessions, el certament ha convidat experts, universitats, entitats i start-ups d’una trentena de països per posicionar Barcelona al mapa global de l’art, la ciència i la tecnologia, tal com han apuntat.

Alguns dels noms destacats són l'artista visual Weirdcore, el productor i articulista Elijah, l'especialista en ètica robòtica Kate Darling o els estudis creatius Universal Everything del Regne Unit i Rhizomatiks del Japó. Malgrat que el panell proposat destaca per la seva internacionalitat, els organitzadors han destacat que el Sónar+D ha d’esvenir un espai on els actors de l’ecosistema local puguin creuar l’art i la tecnologia.

Iniciatives innovadores i rupturistes

Més enllà de la IA, el cartell inclou un eix temàtic sobre l’emergència climàtica per abordar la contribució de les comunitats artístiques a la seva denúncia i divulgació. Se’n farà ressò amb escenaris, presentacions multipantalla i tech shows.

Una altra de les novetats és l’àrea expositiva Project Area, amb més de 80 iniciatives catalogades com “rupturistes i innovadores”, així com un festival de cinema creat per IA en col·laboració amb la UPF. A més a més, s’han programat dos fòrums de debat i dos simposis especialitzats amb un centenar d'experts que abordaran temes com la innovació en la música, la intersecció entre art, ciència i tecnologia i la intel·ligència artificial i el seu paper en el nou paradigma de la Web3.

Enguany també pren un paper important la Digital Impact, la primera exposició "vivencial" d'art exclusivament digital a la ciutat es podrà visitar durant el festival a Disseny Hub Barcelona.