El Sónar+D torna un any més amb el focus posat en la intel·ligència artificial
L’esdeveniment oferirà més de 100 actuacions i conferències d’artistes i investigadors d’arreu del món
Categories:
El festival de música electrònica i experimental Sónar celebra enguany la seva 30 edició a Barcelona, un any més acompanyat del Sónar+D, l’esdeveniment paral·lel que uneix art i cultura digital amb més de 100 actuacions en directe i xerrades divulgatives. La trobada, que celebra 10 anys aquest 2023, tractarà temàtiques de gran actualitat, com són la intel·ligència artificial i la lluita contra el medi ambient. Com a principal novetat, l’edició d’enguany guanya presència al Sónar de Dia, i se celebrarà a cavall entre la Fira Montjuïc de Barcelona i la Fira Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat.
Com a esdeveniment musical, els shows audiovisuals són el plat principal del Sónar+D. L’organització destaca el nom de Daito Manabe, artista multimèdia, programador, enginyer i DJ japonès que presentarà la seva nova actuació en directe, antidisciplinar. Els assistents també podran experimentar l’actuació conjunta del pianista català Carles Viarnès i l’artista visual madrilenya Alba G. Corral, que consistirà en una interpretació multiformat del nou disc del músic, Hyper_O. Per la seva banda, l’escocès Kode9 presentarà Escapology, una interpretació que combina la música d’alta tecnologia amb el disseny de so provinent dels videojocs.
En l’àmbit més divulgatiu, la trobada també comptarà amb xerrades a càrrec d’expertes com la investigadora del MIT Media Lab Kate Darling, una de les principals referents mundials en ètica robòtica, que parlarà sobre el futur de la relació entre humans i màquines. L’artista noruega Jana Winderen explicarà com duu a terme els seus projectes, basats en l’enregistrament de sons de la natura aparentment imperceptibles. De manera similar, l’estudi creatiu barceloní Playmodes presentarà el seu projecte Astres, un conjunt d’instal·lacions lumíniques alimentades amb il·luminació natural, provinent del sol i les estrelles, gràcies a l’ús d’enginyeria de precisió.
Paral·lelament a les activitats individuals, el Sónar+D també oferirà tres fòrums de debat sobre qüestions interseccionals. El primer d’ells se centrarà en la innovació musical i abordarà temes com les plataformes de distribució, els nous formats de directe i les últimes eines de creació digital. El segon explorarà les relacions entre l’art, la ciència i la tecnologia a través dels processos col·laboratius i la generació d’espais físics i virtuals necessaris. Finalment, el tercer fòrum s’especialitzarà en la intel·ligència artificial i la blockchain i combinarà la presentació de projectes locals amb les conferències i taules rodones amb empreses de la talla de Microsoft, Mediapro, Nvidia o Runway.