La moto connectada, l’esperança per reduir la sinistralitat a les carreteres

La catalana Mapit i la singapuresa Rider Dome proposen la monitorització d’incident i l’ús de les dades per fer prevenció

Categories:

Redacció

La moto connectada pot ajudar a obtenir dades clau per detectar punts conflictius i fer prevenció
La moto connectada pot ajudar a obtenir dades clau per detectar punts conflictius i fer prevenció | Vicente Zambrano González

L’empresa catalana Mapit i la de Singapur Rider Dome han guanyat el repte per a trobar solucions que ajudin a reduir la sinistralitat de les motocicletes llançat per l’Ajuntament de Barcelona, a través de la col·laboració del Comissionat de l’Agenda 2030 i de BIT Habitat i Fira de Barcelona, amb el saló Tomorrow.Mobility World Congress. Els projectes, basats en la moto connectada, s’aplicaran a la ciutat amb una prova pilot que tindrà una durada d’un any. Posteriorment, es valoraran les possibilitats de la seva implementació.

El projecte Mapit CARE analitza l’estil de conducció, condicions del vehicle i de l’entorn, i gestió dels sinistres a través d’un sensor instal·lat a les motos. Les dades que el sensor transmet constantment serveixen per fer recomanacions als conductors a través d’una app que es podrà consultar previ a l’inici dels seus trajectes en moto i per informar de forma anònima a l’Ajuntament tant dels hàbits dels motoristes com dels punts i hores més conflictius per poder prendre les mesures correctores necessàries. La companyia ja disposa de 17.000 motos sensoritzades a Barcelona i rebrà 77.043 euros de finançament per implementar la proposta.

Rider Dome provarà a Barcelona un sistema avançat d’assistència al conductor de motocicletes que aplica la visió per ordinador i la intel·ligència artificial per alertar en temps real els conductors d’amenaces properes a través d’unes llums instal·lades als miralls dels retrovisors que emetran senyals d’alerta al propi conductor. L’objectiu és reduir el nombre de sinistres amb avisos que permeten als conductors reaccionar i evitar accidents abans que es produeixin. El sistema també enviarà les dades en temps real al núvol per tal que puguin ser analitzades posteriorment i preveure futurs riscos. Aquesta informació es podrà aplicar en les estratègies municipals per actuar de forma preventiva. La companyia rebrà 96.000 euros per instal·lar el sistema en una flota de motocicletes i dur a terme les proves pilot a la capital catalana.

La convocatòria del repte per reduir la sinistralitat relacionada amb motocicletes va rebre 46 propostes de 20 països, 29 d’elles d’àmbit internacional. Un total de 12 iniciatives han estat catalanes.

Etiquetes