Creixen un 14,6% les empreses catalanes dedicades a la ciberseguretat

El sector dona feina a 9.414 treballadors i genera un volum de negoci de 1.071 MEUR

Redacció

El sector de la ciberseguretat a Catalunya suma un 14,6% més d'empreses
El sector de la ciberseguretat a Catalunya suma un 14,6% més d'empreses | Towfiqu barbhuiya / Unsplash

El sector de la ciberseguretat a Catalunya compta amb 495 empreses, un 14,6% més que l’any anterior, 9.414 treballadors i un volum de negoci de 1.071 milions d’euros. Segons l’estudi La ciberseguretat a Catalunya elaborat per ACCIÓ, la indústria ha presentat un creixement del 40% en només 5 anys, una tendència que respon a l’increment del 50% de mitjana dels ciberatacs en comparació amb el 2021.

Les empreses catalanes que treballen en l’àmbit de la ciberseguretat són essencialment pimes (85% del total) i prop d’un terç del total (29,1%) tenen menys de 10 anys. Es tracta d’un sector amb presència internacional, ja que el 28,7% de les companyies que s’hi dediquen són exportadores. L’informe destaca el fet que el 9,5% són start-ups i que el 13,8% tenen

El 89,7% de les companyies es dedica a la protecció, seguides d’aquelles que treballen en l’àmbit de la identificació dels ciberatacs (58,7%), de les que s’especialitzen en detecció (37%), la resposta (33,6%) i la recuperació davant d’aquests episodis (20,6%).

El 89,7% de les empreses catalanes de ciberseguretat es dediquen a la protecció, i un 58,7%, a la identificació de ciberatacs

L’ecosistema de la ciberseguretat a Catalunya el completen, a banda de les empreses, els centres tecnològics i instituts de recerca; les universitats que ofereixen estudis de màster i postgrau, així com centres d’FP; associacions, institucions i entitats de l’administració pública, a banda d’esdeveniments com l’IoT, el congrés de ciberseguretat o el MWC.

Posicionament internacional

Segons l’estudi, l’any 2022 Catalunya s’ha situat com la tercera regió europea en captació de projectes d’inversió estrangera al sector de la ciberseguretat, només per darrere d’Irlanda i la regió de Brussel·les. S’han captat projecte sper un valor de 163,6 milions d’euros que han permès crear 313 llocs de treball. Per la seva banda, Barcelona és la sisena ciutat de la Unió Europea en valor de rondes tancades per part de start-ups en l’àmbit de la ciberseguretat, per davant de ciutats com Amsterdam o Munic. En el període entre 2018 i2022, s’han tancat 17 rondes per valor de 103,3 milions de dòlars.

Si s’analitza l’impacte del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea, Catalunya ha impulsat 31 projectes de 40 entitats que han mobilitzat una inversió de més d’11,5 milions d’euros (el 17,1% del total de l’Estat i l’1,9% de la UE) en aquest sector.

Tendències i aplicacions mundials

D’acord amb l’informe, es calcula que la facturació mundial en ciberseguretat creixerà a un ritme d’un 13,6% interanual fins al 2027 i que assolirà prop de 300.000 milions de dòlars. Països com els Estats Units, la Xina, el Japó, el Regne Unit i Alemanya lideren aquest increment a escala internacional.

Un dels elements que pot condicionar el desenvolupament de la indústria a escala internacional és el conflicte entre Rússia i Ucraïna, que ha fet el salt al ciberespai en forma d’atacs també a d’altres i en atacs contra el sector energètic a escala europea en el context de la crisi de subministrament. Els robatoris de les criptomonedes, les fuites de dades personals, els atacs al sector públic, que s’han incrementat un 150% aquest 2022, són altres episodis que apunten a la necessitat d’apostar per la seguretat, al mateix temps que els atacs cada cop es professionalitzen més, com a resposta a les mesures per fer-hi front i a nous marcs normatius per mitigar-los.

Episodis com la guerra entre Rússia i Ucraïna han fet augmentar els ciberatacs

L’auge de la ciberseguretat també comporta noves necessitats de talent. El nombre de professionals especialitzats en ciberseguretat ha crescut un 11% al món, segons l’estudi, però també ho ha fet la necessitat de cobrir vacants, de manera que la bretxa entre oferta i demanda creix un 26%.

L’informe també destaca així mateix la importància de la ciberseguretat per a la indústria global, un entorn cada vegada més connectat i que genera oportunitats per a les empreses i per al desenvolupament de nous models de negoci. Alhora, l’informe també subratlla que el desenvolupament de la ciberseguretat pot afavorir el de tecnologies innovadores com la IoT, el vehicle connectat, la indústria 4.0, la salut digital o el comerç electrònic.