Els assistents de veu lideren el creixement de l’àudio digital a l’Estat espanyol

El pòdcast creix com a format d’entreteniment, mentre que els audiollibres perden interès entre la població

Categories:

Redacció

Els assistents de veu ja són utilitzats per 21 milions de ciutadans de l'Estat espanyol
Els assistents de veu ja són utilitzats per 21 milions de ciutadans de l'Estat espanyol | BENCE BOROS (Unsplash)

Un total de 21 milions de ciutadans espanyols asseguren fer servir els assistents de veu en la seva vida diària, la qual cosa representa més d’un 44% de la població de l’Estat espanyol. Juntament amb el pòdcast, els dos formats s’han consolidat com la principal via de consum d’àudio digital al territori, mentre que els altaveus intel·ligents creixen lleugerament i els audiollibres perden interès. Aquestes són les dades que s’extreuen del IV Estado del audio y la voz, un informe elaborat per la consultoria Prodigiosa Volcán que analitza l’ús de l’àudio digital a l’Estat espanyol.

Després d’anys integrats en els telèfons mòbils, els assistents de veu han aconseguit normalitzar la seva presència a la societat, i ja només un 11,9% desconeix què són. L’informe apunta que la raó per la qual més s’acostumen a utilitzar és per estalviar temps (33,4% de les ocasions), tot i que també se cita comunament la possibilitat de fer altres tasques simultànies (22,3%). Això sí, des de Prodigiosa Volcán alerten que la seva comoditat ha caigut fins a 15 punts percentuals respecte al 2021.

Spotify continua sent la plataforma més popular pels pòdcasts amb un 50,3% d'ús, però YouTube ha retallat distàncies i ja és utilitzat pel 41,1% dels oients

En el cas dels pòdcasts, el seu ús passa del 53,2% del 2021 al 57,6% del 2022, mentre que només un 14,7% desconeix el concepte. Les píndoles d’àudio s’escolten especialment com un mètode d’entreteniment (32,4%), però també és molt comú aprofitar-los com una nova font d’aprenentatge (30,8%), un ús que ha crescut especialment durant el 2022. L’estudi assenyala que Spotify continua sent la principal plataforma a través de la qual la població escolta pòdcasts, essent l’escollida per més de la meitat (50,3%) dels enquestats. Amb tot, YouTube ha crescut molt durant el 2022 i ja es troba a només nou punts percentuals (41,1%) del servei de la companyia sueca. A més distància competeixen la catalana Ivoox (19,4%) i Google Podcasts (10,6%), que cauen en ús per tercer any consecutiu. La gran majoria (85,4%) escolta els programes a través del telèfon mòbil, mentre que una minoria prefereix fer servir l’ordinador portàtil (26,1%) o la tauleta digital (11,5%).

Per la seva banda, els audiollibres encadenen dos anys continuats perdent tracció, i el seu consum se situa ara en el 30% de la població. De la mateixa manera que els assistents de veu, la ciutadania valora positivament la seva capacitat per consumir-se mentre es duen a terme altres tasques, tot i que també es destaca la seva comoditat i l’interès que susciten els continguts. La plataforma preferida per escoltar audiollibres és Audible, propietat d’Amazon, que concentra el 30,2% dels oients. Spotify, que en el passat havia liderat el sector, és segona amb un 29,3%, mentre que iVoox representa el 14,7%. De manera similar als pòdcasts, el dispositiu preferit és el telèfon mòbil, tot i que en aquest cas el percentatge se situa en el 75,9% i puja el de les tauletes digitals (26,3%).

Els audiollibres són consumits pel 30% de la població, amb Audible i Spotify com a principals plataformes

Finalment, els altaveus intel·ligents són el format menys utilitzat per la població espanyola, amb només un 20,3% d’ús, tot i que cal destacar que suposa un creixement de 2,4 punts percentuals respecte al 2021. Es tracta d’una tecnologia encara lleugerament desconeguda, atès que només l’identifica un 40,4% de la ciutadania. Els que sí que aposten per ella ho fan sobretot per la comoditat (22,9%), tot i que el percentatge ha caigut en 14 punts, així com per la rapidesa i agilitat en les respostes. Els productes d’Amazon (Echo, Echo Plus, Sonos One...) continuen liderant amb el 65,6% del mercat, tot i que han perdut una mica de terreny a favor de Google Home (32,5%) i Apple Homepod (5,1%).