Barcelona entra a la xarxa europea per al desenvolupament d’estàndards per a algoritmes locals

Un total de nou ciutats europees dissenyen un esquema de dades amb pautes per fer un ús ètic i transparent de les dades en la intel·ligència artificial

Categories:

Redacció

Barcelona treballa amb vuit ciutats més per establir uns estàndards per a l'ús d'algoritmes municipals de codi obert
Barcelona treballa amb vuit ciutats més per establir uns estàndards per a l'ús d'algoritmes municipals de codi obert | CC0

Barcelona és una de les nou ciutats de la xarxa Eurocities que treballa per desenvolupar uns estàndards de codi obert per als registres d’algoritmes locals. El document, conegut com esquema de dades, estableix unes pautes comunes sobre la informació que s’ha de publicar, el seu tractament i la responsabilitat de la intel·ligència artificial sobre la ciutadania en la transformació digital. Juntament amb Bolonya, Brussel·les, Eindhoven, Mannheim, Rotterdam i Sofia a partir de les experiències d’Amsterdam i Hèlsinki, la capital catalana pretén establir garanties per evitar qualsevol futur ús indegut de dades i crear un model interoperable.

Malgrat que la majoria de ciutats empren únicament algortimes simples, l’evolució de l’aprenentatge automàtic demana establir unes bases per al seu correcte funcionament i per a un ús transparent i ètic de la informació.

Durant el 2023, l’Ajuntament de Barcelona implementarà un registre municipal basat en aquest esquema de dades, el qual posarà a disposició de la ciutadania informació sobre els sistemes algorítmics que es fan servir als serveis municipals. Qualsevol persona que ho vulgui podrà accedir a informació relacionada amb les dades que s’han fet servir per entrenar el sistema, la seva proporcionalitat i base legal, la supervisió humana o els procediments d’objecció, entre d’altres.