Barcelona accelerarà 100 ‘start-ups’ especialitzades en tecnologies ‘deep tech’

El Barcelona Deep Tech Node té un pressupost de 840.000 euros i inclourà serveis de mentoratge financer i acompanyament per sol·lictar ajuts públics

Categories:

Redacció

Una de les iniciatives clau del programa és la realització de proves de concepte amb un valor de 50.000 euros
Una de les iniciatives clau del programa és la realització de proves de concepte amb un valor de 50.000 euros | Ajuntament de Barcelona

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, ha presentat aquest divendres el projecte Barcelona Deep Tech Node, un programa d’acceleració de start-ups especialitzades en tecnologies deep tech que impulsarà 100 empreses emergents fins al 2023. La iniciativa té un pressupost de 840.000 euros i és el fruit de l’aliança del consistori amb la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Actualment, la ciutat comtal concentra un nombre superior de start-upsdeep tech (13,2%) que capitals europees com Londres (7,5%), París (9,3%), Berlín (9%) o Amsterdam (7,5%).

“Les deep tech són empreses amb processos de recerca i desenvolupament llargs, que necessiten altes quantitats d'inversió, més temps per arribar al mercat, tenen equips generalment molt tècnics i un elevat risc”, ha definit la responsable de start-ups de Barcelona Activa, Itziar Blanco, en la presentació del projecte a l’edifici MediaTIC de la capital catalana. Un exemple clar és el cas de Nextmol, una spin-off del Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) que ha desenvolupat un software allotjat al núvol i basat en intel·ligència artificial que optimitza els processos productius de la química computacional. “Avui dia, la indústria química triga més de 15 anys a treure un nou producte químic al mercat”, relata Mònica de Mier, CEO i cofundadora de l’empresa.

Blanco: “Les deep tech són empreses amb processos de recerca i desenvolupament llargs que necessiten altes quantitats d'inversió”

Per tal d’assegurar la viabilitat d’aquestes empreses i facilitar la seva arribada el mercat, Barcelona Deep Tech Node consta de vuit accions repartides en quatre pilars clau: finançament, mercat, captació de talent i promoció internacional. Entre les diferents actuacions previstes per la iniciativa destaca la creació d’un servei d’acompanyament a la demanda d’ajuts públics, l’impuls d’un sistema de mentoratge per ajudar les empreses en qüestions estratègiques i financeres i la realització de proves de concepte amb valor de 50.000 euros, en les quals es realitzaran estudis de patents i proves de laboratoris per mitigar els riscos comercials i tecnològics de les start-ups. “El Barcelona Deep Tech Node obrirà un punt d’inflexió molt important per a la transferència de coneixement del país”, ha asseverat el primer tinent d’alcaldia del consistori, Jaume Collboni.

El rector magnífic de la UB, Joan Guàrdia, considera que “el model universitari català ha trencat els límits que es van dibuixar als anys 80 i 90” a través de la conformació d’un “sistema molt coordinat i interdependent en què compartim bona part de la ciència i la recerca”. Una opinió que comparteix el rector de la UPF, Oriol Amat, qui ha volgut remarcar que “a Catalunya viu l’u per mil de la població mundial, però es produeix l’1% del coneixement mundial”. Per la seva banda, el rector de la UPC, Daniel Crespo, ha felicitat al consistori per impulsar el programa: “Una economia basada en la ciència i la tecnologia és la millor decisió que pot prendre l’administració”.