Connectem Barcelona normalitza l’ús d’ordinadors entre les persones amb menys recursos

La iniciativa contra la bretxa digital tanca la primera edició després de subministrar equipaments, connectivitat i formació a 348 persones

Categories:

Redacció

La iniciativa ha habituat la població menys digitalitzada als tràmits electrònics de l'administració o a buscar feina a internet
La iniciativa ha habituat la població menys digitalitzada als tràmits electrònics de l'administració o a buscar feina a internet | Pau Fabregat (Imatges Barcelona)

El projecte Connectem Barcelona ha tancat la seva primera edició amb un augment de la capacitació digital dels seus participants. La iniciativa, pensada per combatre la bretxa digital de la població amb pocs recursos, ha ofert formació, connectivitat i equipaments informàtics a 348 persones residents a la capital catalana, el 72% de les quals eren dones i més de la meitat en situació d’atur. Després d’un any d’acompanyament, les competències digitals i la normalització de la tecnologia ha augmentat de manera notòria: en l’actualitat, només un 2,7% no utilitza l’ordinador de manera habitual, quan aquesta xifra era del 68% abans de l’inici del projecte.

Un dels aspectes en què més han progressat les persones que han format part de les activitats de Connectem Barcelona és l’ús d’eines digitals associades al correu electrònic, com el calendari o l’emmagatzematge de documents, que ha crescut un 30%. El projecte també ha servit per millorar els coneixements de la ciutadania a l’hora de fer tràmits administratius en línia, el seguiment de les tasques i els deures dels fills o la formació online. També ha crescut el nombre de persones que fan servir internet per buscar feina i enviar currículums.

L’informe resultant del projecte mostra la satisfacció dels participants amb el fet de poder accedir als dispositius informàtics i a la connexió de què no disposaven en alguns casos, però es menciona que la formació podria ser millor i més sostinguda en el temps. El document confirma que la bretxa digital està més relacionada amb la dificultat d’accés als equipaments que no pas a la manca d’interès, i subratlla la necessitat d’establir protocols d’identificació de persones en risc de bretxa digital en els serveis socials actualment desplegats a la ciutat. “Ara ens correspon, amb la implicació activa també de la resta d’administracions, dissenyar i finançar noves polítiques públiques ambicioses, transformadores i sostenibles en el temps, que ens permetin abordar la inclusió digital com el que hauria de ser: un pilar fonamental de l’Estat de benestar”, ha declarat la tercera tinenta d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet.

La iniciativa Connectem Barcelona ha estat impulsada pel Comissionat d’Innovació Digital del consistori barceloní a través de la fundació BIT Habitat, juntament amb la col·laboració d’altres administracions públiques, associacions del tercer sector i empreses i fundacions privades. El projecte ha tingut un pressupost de 420.000 euros, als quals s’ha de sumar el valor dels dispositius informàtics cedits per empreses com Parlem, Orange, Vodafone, Microsoft o Cisco, entre altres.