El 40% de les famílies immigrades a Catalunya no té accés a Internet a casa

La Fundació ACSAR i el CITE-CCOO denuncien que la bretxa digital és un factor de discriminació

Categories:

RedaccióACN

Dues de cada cinc persones migrades a Catalunya no tenen accés a internet des de casa
Dues de cada cinc persones migrades a Catalunya no tenen accés a internet des de casa | SplitShire / Pixabay

Només un 60% de les famílies migrants i refugiades a Catalunya té accés a Internet des del seu domicili. Així ho mostra una enquesta feta pel Centre d'Informació a Treballadors Estrangers (CITE) de Comissions Obreres (CCOO) i la Fundació Catalana de Solidaritat amb Persones Asilades i Refugiades (ACSAR) a 202 famílies de 33 nacionalitats diferents. Els organitzadors alerten que el resultat, tot i provenir d’una mostra reduïda, és "alarmant", i denuncien que la bretxa digital és un "factor de discriminació".

L’enquesta ha estat realitzada pel CITE a través de formularis contestats per un representant de cadascuna de les 202 famílies participants. D’entre les 33 nacionalitats presents, Amèrica és el continent del qual prové més gent, un total de 76 persones, seguit per Àfrica i Àsia, amb 59 i 58 persones respectivament, per les tres que provenen d’Europa. Pel que respecta a la situació laboral, un 53% del total es troba en situació d’atur, mentre que un 44% treballa, un 2% estudia i un 1% no contesta.

D’acord amb els resultats, només un 29% de les persones enquestades coneix les gestions burocràtiques disponibles a través d’internet, i un 86% no té accés al teletreball. És per això que ACSAR i CCOO assenyalen que és necessari formar les persones immigrades sobre la utilització dels recursos digitals vinculats a les gestions administratives en línia. En aquest sentit, creuen que s'haurien d'incorporar continguts vinculats a aquest tipus de gestions en els mòduls d'acollida previstos en la Llei d'acollida de Catalunya.

Sobre l'educació, només un 29% de les famílies enquestades té accés a formació en línia, mentre que un 45% no té aquesta possibilitat. Cal remarcar que un 25% dels participants al formulari no té fills. Atenent els resultats, les organitzacions reivindiquen mesures "urgents" per assegurar realment una escola inclusiva i acabar amb la bretxa digital.

ACSAR i CCOO asseguren que la bretxa empitjora les desigualtats a tots els nivells, tan laboral, com en la gestió de prestacions o l'accés al sistema educatiu. Per això, i tenint en compte les limitacions de l’enquesta per la mida de la mostra, les dues entitats reclamen a les administracions un estudi "ampli" sobre la bretxa digital entre les famílies immigrades per veure'n l'abast "real".

També consideren que cal prendre mesures per reconèixer l'accés a Internet com a un dret i interpel·len les administracions perquè tinguin una "atenció especial" sobre els efectes de la bretxa digital en l'autonomia i igualtat d'oportunitats. A més, afegeixen, les administracions han de prioritzar polítiques per combatre "l’analfabetisme digital". Per últim, també creuen que "s'ha d'instar" les empreses subministradores d'Internet a abaixar els preus.