Irlanda multa Meta amb 390 MEUR pel tractament de dades personals

L’empresa és sancionada per justificar l’ús de publicitat personalitzada als termes i serveis de Facebook i Instagram, una condició que haurà de retirar

Categories:

Redacció

L'origen de la denúncia es remunta al 2018, quan va entrar en vigor el GDRP europeu
L'origen de la denúncia es remunta al 2018, quan va entrar en vigor el GDRP europeu | Luca Sammarco (Pexels)

La Comissió de Protecció de Dades d’Irlanda, país en què Meta té la seva seu a Europa, ha imposat una multa de 390 milions d’euros a la companyia dirigida per Mark Zuckerberg per no respectar el Reglament General de Protecció de Dades (GDRP). Concretament, l’organisme sanciona Meta amb 210 milions per l’ús no justificat de les dades personals que la companyia fa a Facebook i amb 180 milions per la mateixa raó a Instagram. L’empresa feia servir aquesta informació, entre altres, per oferir publicitat personalitzada en funció del comportament dels usuaris a la xarxa.

L’origen d’aquest litigi es remunta fins al 2018, moment en què el GDRP va entrar en vigor. Va ser aleshores quan l’organisme irlandès va rebre sengles denúncies provinents d’Àustria i Bèlgica, en què no es complia l’article 6 de la nova normativa, en què s’especifica que la ciutadania ha de donar el seu consentiment explícit a les empreses perquè aquestes puguin processar les seves dades personals i fer-les servir per als seus negocis. En aquell moment, l’empresa va actualitzar els seus termes d’ús i va demanar als usuaris que el tornessin a acceptar, interpretant que això suposava un nou contracte entre la plataforma i el seu públic. Tanmateix, la Comissió irlandesa ha considerat que això no és així, ja que suposa un acceptament forçós de les noves condicions.

Aquesta decisió suposa un cop important per Meta, atès que la sanció econòmica ha estat molt superior del que s’esperava. L’esborrany inicial preveia una multa d’entre 28 i 36 milions d’euros, però la xifra ha augmentat després que l’organisme irlandès consultés la situació amb els seus homòlegs de la resta d’Europa. A més a més de la quantitat a pagar, Meta haurà d’adaptar-se a la normativa europea en un període de tres mesos. A efectes pràctics, això implica que la companyia haurà d’eliminar la justificació legal que va incorporar en els termes i condicions d’ambdues xarxes, és a dir, ja no podrà forçar l’ús de publicitat personalitzada dins dels estats membres de la Unió Europea. Aquesta sanció se suma a la que el mateix organisme va imposar a Meta el passat setembre, de 405 milions d’euros, per no protegir correctament la privacitat dels menors a Instagram.