Meta amenaça amb tancar Instagram i Facebook a Europa

La companyia de Mark Zuckerberg demana una normativa més laxa en la transferència de dades dels usuaris entre la UE i els EUA

Categories:

Redacció

Meta amenaça amb tancar Facebook i Instagram a Europa si no es flexibilitza el RGPD
Meta amenaça amb tancar Facebook i Instagram a Europa si no es flexibilitza el RGPD | Pixabay

Meta ha situat el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) com un dels elements en discòrdia per al seu creixement a Europa. En un document presentat davant la Securities and Exchange Commissions (SEC) dels Estats Units, el conglomerat empresarial dirigit per Mark Zuckerberg ha alertat a les autoritats europees que el futur de Facebook i Instagram “podria veure’s compromès” al conjunt dels 27 Estats membres si no s’arriba a un acord per compartir dades dels usuaris seguint el sistema nord-americà.

Actualment la normativa limita la compartició d’informació entre Europa i l’exterior si no garanteix la protecció adequada, com passa amb els Estats Units. L’antiga normativa, anomenada Escut de Privacitat i que va caure amb l’entrada en vigor del RGPD el 2016, ha mantingut alguns acords vigents fins al passat mes de desembre. Aquesta ha estat l’escletxa de Meta per compartir part de la informació dels usuaris en els últims anys, però ara la prohibició total del procediment executat fins ara ha fet saltar les alarmes.

L’empresa ha argumentat que la limitació en la transferència transatlàntica de dades suposa un greuge “per al negoci, la situació financera i els resultats de les operacions” per la impossibilitat de personalitzar les campanyes comercials i anuncis que apareixen a les seves xarxes socials.

El tractament de dades emprat per Facebook, Instagram i WhatsApp entre els usuaris dels Estats Units és incompatible amb la legislació europea, fet que ha provocat al grup de Mark Zuckerberg haver d’afrontar diverses multes. Entre elles, una per un valor de 225 milions d’euros per incomplir el RGPD per part de la seu de WhatsApp a Irlanda.