El llançament del nanosatèl·lit Menut, sense data definitiva

La posada en òrbita del segon aparell de la Generalitat s’ajorna a l’espera de la confirmació d’una data per part de l’empresa encarregada

Categories:

ACN

El Menut, sense data per al seu enlairament
El Menut, sense data per al seu enlairament | ACN

El Menut, el segon nanosatèl·lit impulsat per la Generalitat, ha endarrerit la seva posada en òrbita. La previsió inicial per al llançament era per al 6 de desembre, però es va haver d’ajornar sense una data prevista a hores d’ara. La Generalitat ha indicat a l’ACN que la confirmació definitiva de l’empres encarregada de l’operació per a la fixació d’un dia al calendari, el qual no es preveu que s’allargui fins al gener de 2023.

Els responsables d'aquest nou projecte de nanosatèl·lit català ecorden que el llançament de l'Enxaneta el mes de març de 2021 ja va patir demores de darrera hora. A l'espera de novetats, la Generalitat, l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i l'empresa fabricant de l'aparell, Open Cosmos, continuen pendents de la decisió d'SpaceX, l'empresa estatunidenca encarregada del llançament.

De fet, tot i el retard en el Menut, la companyia encarregada de portar el nanosatèl·lit a òrbita, propietat del conglomerat del magnat Elon Musk, està aquests dies realitzant enlairaments amb el seu coet Falcon 9. Segons explicava aquest dimecres l'oficina de turisme de la costa de Cape Canaveral a Florida, en les darreres hores s'ha fet l'últim llançament del 2022, programat per enviar 54 satèl·lits del projecte d'Spacelink a l'espai.

Col·laboració europea

El Menut formarà part del projecte OpenConstellation, un conjunt de nanosatèl·lits que treballaran de forma coordinada per afrontar reptes globals com el canvi climàtic, la crisi energètica i els desastres naturals, entre d'altres. Segons l'IEEC, el projecte neix amb l'objectiu d'esdevenir la infraestructura "global i compartida" de satèl·lits d'observació de la Terra més gran del món. Per aconseguir-ho, organitzacions espacials de tot Europa ja han aportat el primer conjunt de satèl·lits.

En aquest context, el nanosatèl·lit Menut -desenvolupat per la Generalitat i l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya- i el Mantis -de l'agència espacial del Regne Unit i l'Agència Espacial Europea (ESA)- seran els dos primers dels set satèl·lits que integren la primera generació de l'OpenConstellation. "La constel·lació incorporarà posteriorment nous lots de satèl·lits, a partir de les aportacions de membres actuals i de nous, amb el propòsit d'arribar a un total de 25 satèl·lits amb la combinació de resolució espacial i espectral que requereix el mercat", apuntava l'IEEC en una nota aquest setembre.

100 empreses i 1.500 llocs de feina

La Generalitat afegeix que les dades obtingudes pel Menut aportaran informació "cabdal" per incidir en aspectes clau de la gestió del territori com ara l'anàlisi de la productivitat dels cultius i dels sòls, la prevenció i detecció d'incendis forestals i la planificació i supervisió del desenvolupament urbà i rural, entre d'altres. Paral·lelament, l'Executiu també espera que el llançament dels nanosatèl·lits augmenti la projecció de l'ecosistema espacial català i la seva connexió amb altres pols d'innovació.

Actualment, Catalunya compta amb gairebé 100 empreses i entitats del sector espacial que ocupen més de 1.500 treballadors i facturen anualment més de 800 milions d'euros. En concret, l'àmbit del NewSpace suposa un 20% del sector, i el Govern preveu que multiplicarà per quatre les xifres de facturació i ocupació en els cinc anys vinents.