Cap a l’espai amb nanosatèl·lits
Categories:
Explorar l’espai ha estat sempre una dèria dels humans. Des de l’observació a ull nu, envoltada de creences màgiques i religioses, fins als potents mecanismes científics i tecnològics actuals, l’interès per entendre què hi ha més enllà del nostre territori conegut no ha cessat. Tot això també es tradueix en una nova economia de l’espai incipient centrada en l’ús denanosatèl·lits, que són satèl·lits artificials petits que orbiten a baixa altura, un àmbit que la Generalitat vol explorar amb l’Estratègia NewSpace.
L’objectiu d’aquesta estratègia és proporcionar oportunitats per a aplicacions molt diverses, incloent-hi la recerca científica, el desenvolupament i la qualificació de tecnologia espacial, l’observació de la Terra i les telecomunicacions. Es preveu el llançament dels primers nanosatèl·lits el primer semestre de 2021.
Però aquest anunci ha suscitat dubtes sobre la tecnologia. Què és un nanosatèl·lit? Es tracta d’una plataforma espacial caracteritzada per tenir una massa, un volum i una potència menors que en el cas dels satèl·lits convencionals, i un pes comprès entre 1 i 10 kg, cosa que implica alhora una reducció de la mida dels instruments que transporta.
Podeu consultar més termes específics al Cercaterm.