Catalunya crea el primer port espacial per a missions de vol suborbital

L’aeroport d’Alguaire es converteix en el centre d’un futur ecosistema industrial i tecnològic que preveu generar 600 milions d’euros i més de 1.500 llocs de treball

Redacció

La Generalitat presenta el projecte per a l'aeroport d'Alguaire com a espai per a la indústria espacial
La Generalitat presenta el projecte per a l'aeroport d'Alguaire com a espai per a la indústria espacial | Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública

Catalunya ja té el primer port espacial dedicat a missions de vol suborbital. Conegut com Catalonia SpacePort, estarà situat a l’aeroport d’Alguaire a Lleida i preveu convertir-se en el motor que impulsi una indústria emergent al territori que preveu generar en 5 anys un impacte de 600 milions d’euros i 350 llocs de treball directes i 1.200 més d’indirectes.

La presentació del Port Espacial de Catalunya s’emmarca en l’estratègia de la Generalitat de crear una “nova economia de l’espai clau per al país”, tal com ha apuntat el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, que ha esmentat la creació de l’Agència Espacial Catalana o el llançament de nanosatèl·lits previst per al 2021 com dues de les accions que han d’ajudar a fer créixer la indústria i “posicionar el país com una de les indústries potents digitals a Europa al món del segle XXI”. Algunes de les aplicacions directes de l’emissió de satèl·lits a l’espai revertirà en una millor cobertura del 5G al territori i oferir informació per a la lluita contra el canvi climàtic.

Catalunya com a punt clau per a la indústria europea

L’aeroport d’Alguaire permet l’enlairament d’aeronaus horitzontals en òrbites baixes, pel que el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, ha assenyalat que es descarta l’emissió de càpsules en vertical ni de coets que puguin enviar astronautes a l’espai. En aquest sentit, ha destacat que l’habilitació de l’espai respon a la necessitat d’un entorn on “fer proves per als sistemes de propulsió que algunes empreses catalanes ja estan desenvolupant i per a la cerca de combustibles nous més eficients”.

Actualment només hi ha un port a Europa que compleixi amb els requisits per albergar aquests tests. Està situat a Alemanya i, en paraules de Ferrer, “està saturat”. Per aquest un motiu, es busca allargar la mà a la indústria catalana i també a les empreses internacionals per posicionar Catalunya com a punt clau per a l’economia espacial.

El port català serà el segon d’Europa que permetrà a les empreses del continent fer llançaments a l’espai per provar la tecnologia

La previsió de la Generalitat és que el Port Espacial de Catalunya sigui també un àmbit que aplegui investigació i formació. “Volem generar un ecosistema d’empreses que s’ubiquin a prop de la infraestructura”, ha apuntat el secretari, “això ens permetrà concentrar tot el coneixement i acostar-lo també als centres universitaris i de recerca”.

Dinamització econòmica emergent i territorial

La indústria aeroespacial a Europa llança un terç dels satèl·lits del món. Això ha generat un sector amb més de 230 milions de professionals i 60.000 milions d’euros que representen el 10% del PIB de la Unió Europea. Segons ha apuntat la vicepresidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona i directora general d’isardSAT, Mònica Roca, són xifres que avalen “la previsió de creixement de la indústria a Catalunya”.

Més enllà del propi potencial del sector al conjunt de l’economia catalana, Roca ha remarcat la importància d’apostar per un espai de fora de l’entorn de Barcelona i que ha de permetre redistribuir el potencial industrial. “Catalunya és idònia per liderar l’economia de l’espai. Barcelona és un pol d’atracció de start-ups, però cal aprofitar tot el talent i que el sector repercuteixi positivament a tot el territori”, ha conclòs.