Metavers, micromobilitat i nanosatèl·lit, candidats a neologisme de l’any

Les innovacions tecnològiques protagonitzen una preselecció en què destaquen termes com ‘birra’, ‘poliamor’ o ‘salut mental’

Categories:

RedaccióACN

Tres dels 10 candidats a neologisme de l'any 2022 tenen un rerefons tecnològic
Tres dels 10 candidats a neologisme de l'any 2022 tenen un rerefons tecnològic | Areous Ahmad (Pexels)

Metavers, micromobilitat i nanosatèl·lit són els tres termes tecnològics que l’Observatori de Neologia de la UPF i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han seleccionat com a candidats per convertir-se en el neologisme de l’any 2022. Els tres conceptes formen part d’un llistat de 10 termes que competiran en una votació oberta al públic fins al 22 de desembre, el guanyador de la qual serà proposat com a nou terme per al Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC). Les definicions proposades són les següents:

  • METAVERS m. Entorn virtual on les persones interaccionen per mitjà d'avatars en un ciberespai que és una metàfora del món real.
  • MICROMOBILITAT f. Conjunt dels desplaçaments efectuats amb mitjans de transport lleugers, de petites dimensions i proveïts d'un motor elèctric de baixa potència o bé sense motor, generalment per a una sola persona, que s'utilitzen per recórrer distàncies curtes.
  • NANOSATÈL·LIT m. Plataforma espacial caracteritzada per tenir una massa, un volum i una potència menors que en el cas dels satèl·lits convencionals, i un pes comprès entre 1 i 10 kg.

La campanya per escollir el neologisme de l’any és una iniciativa que pretén fer visibles els temes que interessen a la societat i acostar la llengua als parlants. Amb aquest objectiu, se’ls ofereix la possibilitat d’opinar sobre el neologisme que voldrien veure incorporat al diccionari normatiu. Així, metavers, micromobilitat i nanosatèl·lit competiran contra birra, poliamor, revictimització, salut mental, submissió química, tuti i violència vicària.

En l’edició de l’any passat, hi van votar fins a 8.045 persones i el neologisme guanyador va ser negacionisme, un mot que va guanyar popularitat en el context de la pandèmia sanitària. En anys anteriors, els neologismes guanyadors van ser: estelada (2014), dron (2015), vegà/ana (2016), cassolada (2017), sororitat (2018), emergència climàtica i animalista (2019) i coronavirus (2020).