La salut digital, un sector de 440 MEUR a Catalunya

La ‘digital health’ és una indústria jove poblada per pimes i ‘start-ups’ dedicades a la consultoria tecnològica i a la creació d’eines clíniques

Categories:

Redacció

Més del 75% de les empreses dedicades a la salut digital a Catalunya són 'start-ups'
Més del 75% de les empreses dedicades a la salut digital a Catalunya són 'start-ups' | National Cancer Institute (Unsplash)

La digital health o salut digital és l’àmbit en què s’emmarquen les diverses aplicacions tecnològiques al món de la salut, tals com les aplicacions de nutrició, l’accés a la informació clínica, els wearables, la medicina personalitzada o la telemedicina. Es tracta d’un sector en què a Catalunya treballen 267 empreses i 3.085 professionals, que en conjunt facturen un total de 438,3 milions d’euros, d’acord amb l’informe Digital Health a Catalunya elaborat per ACCIÓ i Biocat.

La primera conclusió que s’extreu de les dades del document és que es tracta d’un sector molt jove, ja que el 72,6% de les empreses tenen menys de 10 anys. A conseqüència, el nombre de start-ups és marcadament elevat, amb un total de 202 companyies emergents dins del sector, el 75,7%. Tampoc és una indústria marcada per les grans empreses, atès que el 91% són pimes, però això no impedeix que gairebé el 25% del total facturi més d’un milió d’euros anuals, mentre que el 3,6% supera els 10 milions.

Pel que respecta a l’especialització de les entitats, l’àmbit més concorregut és el de les consultores tecnològiques, un sector en què treballen el 20,6% del total. Aquesta diversitat fa que trobem tota mena de consultores, des de les que es dediquen al disseny d’apps fins a les que desenvolupen solucions d’enginyeria de producte, serveis al núvol o que es limiten a la consultoria. Es tracta de l’especialització amb un nombre més elevat d’empreses consolidades i de companyies multisectorials, tals com Telefónica, Orange, AWS, Oracle, Accenture, Indra o T-Systems.

Les eines clíniques són el segon àmbit més poblat, amb un 19,9% del sector, i es divideix en tres activitats: les consultes en línia, el seguiment del pacient i la gestió de dades. En aquest sector treballen des de start-ups com SeniorDomo fins a empreses internacionals com Teladoc Health. Les teràpies digitals són la tercera àrea amb més companyies, entre les quals es troben Onalabs o Nixi for Children, tot i que cau fins al 12,7%. Finalment, el suport a la decisió mèdica és la quarta especialització més popular, amb un 9,7% de les companyies, amb exponents com HumanITcare.

 

Etiquetes