Cowin-19, l’app per controlar la distància de seguretat entre treballadors

La startup SeniorDomo crea una solució que alerta quan es trenquen els protocols i es registren casos de covid-19

Redacció

Cowin-19 registra a través de Bluetooth la distància entre treballadors
Cowin-19 registra a través de Bluetooth la distància entre treballadors | CC0

La desescalada i la tornada progressiva a l'activitat per a les empreses és un dels escenaris que més es vigilarà amb lupa. Per mantenir les mesures de seguretat i monitorar la distància entre treballadors, els emprenedors de SeniorDomo han creat l’aplicació Cowin-19, que alerta a través del mòbil si una persona trenca la distància de seguretat.

La proposta, creada amb el suport de la Universitat Autònoma de Barcelona i conjuntament amb la consultora Enzyme Advising Group, s’encarrega de registrar a la base de dades cada cop que els empleats es troben en contacte a menys de 2 metres de distància durant almenys 15 minuts. La detecció es fa mitjançant Bluetooth i entre els telèfons que tenen instal·lada l’aplicació. Cada cop que es vulnera aquesta mesura, el mòbil vibra a mode d’alerta.

Les empreses disposen d’una eina de gestió web per consultar totes les dades que registra l’app perquè els responsables de salut o de riscos laborals puguin accedir-hi. “Quan hi ha un cas de covid-19, comprovar la llista de persones que han estat en contacte amb la persona afectada per poder activar un pla de contingència”, explica un dels impulsors de la solució, Ángel Puertas.

Tenir cura de la privacitat

Els creadors de Cowin-19 insisteixen que tenen molt en compte la seguretat i la privacitat de les dades que l'aplicació recull i, per garantir-les, xifren la informació que obtenen i la mantenen anònima. “En l'activitat diària, l'eina permet veure els perfils de les persones, però mai amb qui han estat, excepte si se les marca com a simptomàtiques per desbloquejar la informació completa dels contactes que ha tingut”, afegeix.

En l'activitat diària, l'eina permet veure els perfils de les persones, però mai amb qui han estat, excepte si se les marca com a simptomàtiques

A més, els responsables de l'aplicació confirmen que elstreballadors reben una notificació per correu electrònic quan l'empresa on treballen ha desbloquejat la fitxa i accedeix a la informació que conté. “Apostem per fer transparent tota la gestió de les dades, que són anònimes, tret que calgui examinar-les en cas que hi hagi algun positiu per evitar de manera objectiva un focus de contagi per coronavirus”, puntualitza l’emprenedor.

Els creadors de Cowin-19 també han implementat la tecnologia en dos formats més: penjoll i polsera. De fet, SeniorDomo va néixer amb el desenvolupament d’un braçalet per monitorar la gent gran que necessita una atenció especial, que va ser un dels projectes guanyadors de l'edició 2019 de l'SpinUOC, un programa d'emprenedoria de la UOC.