La ciberseguretat del cotxe autònom també es dissenya a Catalunya

Eurecat lidera un projecte europeu per desenvolupar una solució “global, descentralitzada i col·laborativa” per protegir els vehicles connectats d’atacs informàtics

Categories:

Redacció

Totes les eines desenvolupades sota el projecte SELFY es testejaran en tres escenaris reals i controlats
Totes les eines desenvolupades sota el projecte SELFY es testejaran en tres escenaris reals i controlats | Eurecat

El 2026 es preveu que circulin per Europa uns 50 milions de vehicles autònoms i connectats. La seguretat d’aquests automòbils és una de les grans preocupacions de la ciutadania i, també, un dels elements que més s’investiga. En aquesta línia se situa SELFY, un projecte europeu liderat pel centre tecnològic Eurecat i finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea que se centra en desenvolupar eines d’autoavaluació i autoprotecció per lluitar contra possibles ciberatacs.

SELFY és una iniciativa que compta amb la participació de 16 socis de vuit països diferents, entre els quals es troben la ja mencionada Eurecat i les catalanes Ficosa i Applus Idiada. El projecte té l’objectiu de desplegar un conjunt d’eines que “es puguin implementar fàcilment per proporcionar autoconsciència, autoresiliència i confiança a l’usuari final, i donar resposta a la normativa europea que exigeix certificats de ciberseguretat per aquest tipus de vehicles”, segons explica el director d’IT&OT Security del centre tecnològic Eurecat, Juan Caubet.

Per fer-ho, els impulsors cobriran tot el procés productiu, des de la generació, recopilació i processament de les dades necessàries fins al desenvolupament de les mateixes eines. L’adaptabilitat serà una de les principals característiques de SELFY, ja que cal identificar i emmotllar-se a les diferents ciberamenaces que sorgeixin, tot protegint la privacitat dels usuaris i garantint-los la màxima accessibilitat. És per aquesta raó que treballen en una “solució global, descentralitzada i col·laborativa”, d’acord amb el coordinador tècnic del projecte i investigador d’IT&OT Security d’Eurecat, Victor Jiménez. Totes les eines que es creïn dins del projecte es validaran primerament amb una simulació en un entorn de laboratori i, posteriorment, es testejaran en tres escenaris reals i controlats per comprovar el seu rendiment.