El 47% dels infants d’entre 10 i 11 anys de Barcelona ja tenen telèfon mòbil
El 57,3% fa servir el ‘smartphone’ al llit abans d’anar a dormir, però un 58,5% té límits sobre el temps que el poden utilitzar cada dia
Categories:
El 47% dels nens d’entre 10 i 11 anys de Barcelona ja tenen un telèfon mòbil amb internet, d’acord amb l’enquesta de satisfacció infantil que l’Ajuntament de Barcelona ha fet pública aquest divendres. El regidor d’Infància, Joan Ramon Riera, ha dit que això “forma part del pacte social de la ciutat”, que cal començar a entendre “com a natural” l’ús de la tecnologia per part dels infants i que cal posar el focus en l’ús que se’n fa i en el control dels pares.
Segons l’informe de l’Ajuntament, el 57,3% dels infants que disposen d’un smartphone el fan servir al llit abans d’anar a dormir, mentre que un 58,5% té algun tipus de límit relacionat amb el temps diari que pot fer servir el telèfon a casa. A diferència d’altres elements, com una habitació pròpia, un escriptori per fer els deures o material per fer esport, elmòbil és l’única possessió que obtenen més sovint els infants d’un context econòmic baix (59,1%) que els que provenen d’un context econòmic alt (39,9%). D’altra banda, quatre de cada cinc nens i nenes asseguren tenir un ordinador (portàtil, de sobretaula o en forma de tauleta) amb micròfon i càmera per fer classes en línia, un objecte més comú entre les classes altes (84,2%) que entre les classes baixes (77,7%).
Pel que fa a l’ús d’internet, més d’un 35% de les persones enquestades reconeix tenir sovint, molt sovint o sempre problemes per desconnectar-se quan l’està fent servir, una situació que viuen “a vegades” el 40,1% dels infants. De fet, la xarxa és l’espai al qual el 19,5% dels nens i nenes acudeixen sempre quan se senten tristes o soles, tot i que també actua com un incentiu: el 28,3% assegura que acaben ràpidament els deures o l’estudi per poder connectar-se abans. Això sí, també és una font de disputes, ja que gairebé la meitat dels infants preguntats han tingut alguna discussió amb la seva família sobre el temps que passen connectats.
Finalment, l’estudi també analitza les formes de violència que els menors reben a l’escola, una situació que encara és minoritària en l’àmbit de les noves tecnologies. Així com gairebé la meitat dels enquestats han estat insultats o han dit mentides sobre ells de manera més o menys sovint, només un 11,7% assegura haver rebut en alguna ocasió missatges desagradables per internet o al mòbil, a un 7,1% els han compartit coses desagradables sobre ells per aquests mitjans i un 6,8% han vist com difonien fotografies seves sense el seu consentiment.