La fuita de dades dels ciberatacs infla el preu dels productes i serveis

El 60% de les empreses afectades per incidents de ciberseguretat fan front als costos amb una política d’increment del valor de la comercialització

Redacció

Els atacs de ciberseguertat amb fuites de dades generen un augment de preu en els productes i serveis finals
Els atacs de ciberseguertat amb fuites de dades generen un augment de preu en els productes i serveis finals | Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Els ciberatacs que generen fuites de dades s’han convertit en un dels pitjors malsons de les companyies. Segons un informe publicar per IBM Security, aquests incidents generen un cost mitjà global històric de 4,35 milions de dòlars entre el març del 2021 i el mateix mes del 2022, una dada que ha crescut un 13% en dos anys. Per fer front a l’impacte que genera en termes de negoci, el 60% de les empreses enquestades per a la investigació assenyala que han augmentat els preus dels seus productes i serveis.

El 50% dels costos que generen les escletxes de dades es registren en l’any següent a l’atac, ja que tenen un impacte a llarg termini. Els incidents més habituals són de ransonware, els quals han descendit un 94% pel que fa a durada. Fa tres anys, els incidents podien allargar-se més de dos mesos, mentre que actualment el més habitual és que estigui al voltant dels quatre dies. Això suposa, segons conclou l’enquesta, patir atacs més agressius per la necessitat d’obtenir resultats immediats.

Mala planificació, el principal cost

En el sector de la ciberseguretat, el model Zero Trust -basat en la filosofia que ningú pot accedir a una xarxa o serveis fins que s’identifiqui- s’està consolidant com la millor estratègia per garantir la seguretat de les infraestructures crítiques. L’estudi apunta que el 80% d’aquestes organitzacions no adopta el sistema, fet que incrementa el cost mitjà de les escletxes fins als 5,4 milions d’euros. Als Estats Units, només un 21% de les organitzacions d’infraestructures crítiques han adoptat un model Zero Trust.

Els experts també identifiquen el núvol i la intel·ligència artificial com dues tecnologies que intervenen en els incidents. El 43% de les organitzacions no aplica barreres de seguretat en l’entorn cloud, amb un impacte econòmic de 660.000 dòlars de mitjana. Les companyies que han optat pel núvol híbrid han registrat menors costos en comparació amb la tria del núvol exclusivament públic i privat. Pel que fa a la IA i l’automatització, el seu desplegament pot suposar un estalvi de 3,05 milions de dòlars.

Tampoc es recomana pagar els atacants. Les víctimes de ransomware de l’estudi que van cedir al xantatge van patir una reducció mitjana de 610.000 dòlars en el seu compte de resultats, sense comptar la quantia del rescat, que de mitjana ascendeix fins als 212.000 dòlars.