Barcelona, camp de proves per la ciberseguretat de la IoT

L’Ajuntament i Cisco participen en un projecte europeu per blindar aquesta tecnologia davant futurs ciberatacs

Categories:

Redacció

El sistema H2020 IRIS preveu estar disponible el 2024 per als equips d'emergències informàtiques dels estats
El sistema H2020 IRIS preveu estar disponible el 2024 per als equips d'emergències informàtiques dels estats | CC0

Barcelona és una de les ciutats escollides, juntament amb Hèlsinki (Finlàndia) i Tallinn (Estònia), per testejar la plataforma H2020 IRIS, una iniciativa europea per millorar la ciberseguretat de sistemes TIC impulsats per la Internet de les Coses (IoT) i la intel·ligència artificial (IA). La multinacional tecnològica Cisco, amb seu a la ciutat, conduirà la prova pilot en col·laboració amb els CERT i CSIRT (equips de resposta davant emergències informàtiques).

La prova es durà a terme a tota la xarxa de IoT urbana de l’Ajuntament de Barcelona, però el protagonisme se l’endurà l’Urban Lab, el projecte que s’està desenvolupant al barri tecnològic del 22@. L’objectiu de la iniciativa és minimitzar els costos econòmics d’aquests sistemes en l’àmbit de la ciberseguretat, així com reduir al màxim els possibles riscos de privacitat que puguin existir.

La plataforma H2020 IRIS és un projecte impulsat per 19 socis de 12 països europeus, i la seva intenció és llançar-se el 2024 de manera gratuïta per als CERT i els CIRTS nacionals dels estats de la Unió. Les prediccions apunten que el 2023 gairebé el 60% dels dispositius connectats a la xarxa a Europa (uns 3.600 milions) ho faran a través d’aquesta tecnologia, raó per la qual cal protegir-los davant possibles ciberatacs.