Catalunya, al top 8 europeu en ciberseguretat

Un estudi de la Generalitat i PwC d’acord al GCI 2020 situa el territori a prop de països com Estònia, Lituània i França

Redacció

L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya és un dels òrgans clau (arxiu)
L'Agència de Ciberseguretat de Catalunya és un dels òrgans clau (arxiu) | Cedida

Catalunya se situaria en la vuitena posició en el rànquing de països europeus amb un major compromís i aposta per la ciberseguretat, mentre que a escala mundial ocuparia el 22è lloc, segons un estudi elaborat per l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya en col·laboració amb PwC seguint els criteris del Global Cybersecurity Index (GCI) 2020 de la Unió Internacional de les Telecomunicacions (ITU). Els resultats situen la regió per sobre de la mitjana comunitària (0,774) i a prop dels líders, Estònia, Lituània i França.

El GCI avalua 25 indicadors que permeten identificar i comparar el nivell de compromís dels països en matèria de ciberseguretat d’acord a cinc pilars: legals, tècnics, organitzatius, capacitació i cooperació. Catalunya ha obtingut la màxima puntuació pel que fa les mesures legals implementades en l’àmbit de la ciberseguretat amb la creació de l’Agència de Ciberseguretat i l’aprovació de l’Estratègia de ciberseguretat de Catalunya 2019-2022 com a accions destacades.

La capacitació es un altre dels indicadors el territori sobresurt amb una aposta sòlida per accions i campanyes de conscienciació, formació i educació per a diferents grups i col·lectius, bona part d’elles en el marc del Programa Internet Segura, així com l’àmplia oferta de màsters i postgraus en ciberseguretat.

Catalunya destaca per la creació de l’Agència de Ciberseguretat i l’Estratègia 2019-2022 en l’àmbit, entre elles, les campanyes de conscienciació a la ciutadania

Segons les dades de l’índex DESI, Catalunya presentava l’any passat una penetració digital del 62,47%, fet que la situa en la cinquena posició del rànquing que agrupa els diferents països de la Unió Europea.

L'objectiu del GCI és ajudar als participants a identificar les àrees de millora en el camp de la ciberseguretat, així com motivar-los a prendre mesures per millorar la classificació i puntuació obtinguda, ajudant així a elevar el nivell de la ciberseguretat a tot el món.