La UPC impulsa un ecosistema de laboratoris dedicat a la fabricació 3D additiva

La nova xarxa està formada per quatre espais dedicats a diferents metodologies que estarà obert a estudiants, ‘start-ups’ i empreses

Categories:

RedaccióACN

El Factory Lab és un dels quatre espais de l'UPC Fab Terrassa i està dedicat al prototipatge amb eines elèctriques
El Factory Lab és un dels quatre espais de l'UPC Fab Terrassa i està dedicat al prototipatge amb eines elèctriques | ESEIAAT

L’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC ha inaugurat l’UPC Fab Terrassa, una xarxa de laboratoris dedicats a la fabricació 3D additiva. L’ecosistema el conformen quatre espais diferenciats on els estudiants podran idear i treballar els seus propis projectes, assistir i participar en classes pràctiques i fer servir eines, equipaments i maquinària de darrera generació.

El Digital Lab és un espai de disseny i producció amb tecnologies d’impressió digitals d’objectes, equipat amb un conjunt de maquinària controlada amb programari de disseny 3D avançat. Es tracta d’un taller de disseny i producció d'objectes virtuals i físics mitjançant la utilització de màquines de fabricació additiva (impressores 3D), de fabricació subtractiva, talladores làser i fresadora CNC per a la realització de maquetes i prototips de base plàstica.

L'UPC Fab Terrassa està conformat per quatre espais dedicats a la fabricació additiva, l’enginyeria de l’espai, el prototipatge amb eines elèctriques i el treball col·laboratiu

Per la seva banda, l’Space Lab dona suport a iniciatives i activitats relacionades amb l’enginyeria de l’espai que es desenvolupen a l’ESEIAAT. En aquest espai es duran a terme activitats docents, de recerca i divulgació en l’àmbit de l’espai, com ara la mostra constant de les dades de la Terrassa Ground Station (TGS), que és l’estació de seguiment de satèl·lits de l’ESEIAAT. També s’hi podran fer experiments de control de posicionament i orientació gràcies al simulador de camp magnètic terrestre i del coixí d’aire que permeten operar els nanosatèl·lits en condicions similars als de l’òrbita terrestre.

En tercer lloc, el Factory Lab és un gran espai de prototipat analògic equipat amb eines elèctriques i de bancades per a l’ús docent i de recerca, orientat a què l’alumnat aprengui enginyeria fent enginyeria. A més, està equipat amb dues impressores de formigó 3D de gran format, que permeten fer peces de fins a 4x4 m2. En aquest laboratori els estudiants també disposen d’eines convencionals de taller per poder construir prototips (de base fusta, cartó o formigó) de tot allò que poden dissenyar o projectar.

L’Space Lab està dedicat a l’enginyeria espacial i compta amb un simulador de camp magnètic terrestre | Imatge: ESEIAAT

Finalment, el Creative Lab és un programa per al desenvolupament de projectes interdisciplinaris orientats a complementar la formació acadèmica dels estudiants. Compta amb una aula dissenyada explícitament per al treball col·laboratiu, el debat i la generació d’idees, que està equipada amb pantalles, ordinadors, equips audiovisuals, bancs de treball i mobiliari docent no convencional per facilitar que flueixi la creativitat (sobretot en les fases inicials de projectes nous col·laboratius). El Creative Lab també col·labora amb professionals d'empreses reconegudes per generar propostes d'aplicabilitat real en l'àmbit d'activitat de l'empresa.

Paral·lelament,  a la formació dels estudiants, l’UPC FAB Terrassa també donarà suport a start-ups i empreses en la introducció i l’adopció de la fabricació 3D additiva tant en el desenvolupament de productes com en la implementació d'utillatges per a la indústria. Igualment, en aquesta nova infraestructura universitària s’impartirà formació per a professionals.