Estudiants de l’UPC enlairen el coet supersònic més potent construït a Espanya

El projecte Bondar, elaborat per un equip de 16 alumnes de l’ESEIAAT, ha arribat als 8 km d’altitud amb una velocitat de 1.700 km/h

Categories:

Redacció

El coet Bondar té una longitud de 2,61 metres i està conformat per tres mòduls amb funcions diferents
El coet Bondar té una longitud de 2,61 metres i està conformat per tres mòduls amb funcions diferents | @eseiaat_upc (Twitter)

L'associació d'estudiants Cosmic Research, de l’Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC, ha construït i llançat a l’espai el coet supersònic suborbital amb més potència que s’ha construït fins ara a Catalunya i a l’Estat espanyol. El dispositiu s’ha batejat amb el nom de Bondar en homenatge a Roberta Bondar, la primera astronauta canadenca, i ha aconseguit arribar a uns 8 km d’altitud a una velocitat de 1.700 km/h.

El llançament de Bondar s’ha dut a terme aquest dimarts 30 de novembre des del camp de llançament de l'Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (INTA), ubicat a Arenosillo (Huelva). La seva execució exitosa el converteix en el coet més potent construït i enlairat a Espanya, una fita aconseguida després de 36 llançaments de coets per part de Cosmic Research durant els darrers cinc anys.

Bondar és un coet fabricat amb alumini, que té una longitud de 2,61 metres i un diàmetre de 131 milímetres. El dispositiu s’ha dissenyat seguint una filosofia modular, amb tres parts diferenciades: el mòdul motor, el mòdul recuperació i el mòdul aviònica. El primer d’ells, basat en la fòrmula dels coets secundaris de la Space Shuttle de la Nasa, crema només durant sis segons i pot impulsar el coet fins als 2,4 km d’altitud. El segon mòdul s’ha dissenyat pensant en les tasques de recuperació i conté un paracaigudes. Finalment, al tercer mòdul és on s’incorporen tots els components electrònics com les antenes, les bateries o els amplificadors de senyals, i serveix per localitzar el coet a través del GPS i per activar els detonadors de separació.

L’equip de Cosmic Research està format per 16 estudiants, la majoria d’ells alumnes de l’ESEIAAT, i enguany estan coliderats per Alba Badia, sabadellenca de 20 anys estudiant de quart curs del grau en Enginyeria en Tecnologies Industrials. "Sempre m'ha apassionat l'exploració espacial i la tecnologia que hi ha al darrere dels coets; Cosmic Research em proporcionava la possibilitat de posar a la pràctica la teoria que aprenem a classe i, a més, podia transmetre a la societat l'entusiasme que em va portar a estudiar enginyeria", assegura la líder del projecte.

Etiquetes