Estudiants de la UPC dissenyen un sistema de propulsió elèctrica per a satèl·lits

La tecnologia millorarà l’accés a les connexions i la qualitat de les imatges captades, i permetrà reduir el consum de combustible fòssil a l’espai

Categories:

Redacció

Els estudiants de la UPC fundadors de KreiosSpace
Els estudiants de la UPC fundadors de KreiosSpace | UPC

Un grup d'estudiants d'Enginyeria Aeronàutica de l'Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha desenvolupat un sistema de propulsió elèctrica per a satèl·lits que operen en òrbites baixes. La tecnologia es comercialitzarà a través de la start-up KreiosSpace, que preveu fabricar a mitjà termini un propulsor basat en Air-Breathing Electric Propulsion (ABEP), basada en motors de font d’helicó.

El sistema dissenyat a la UPC servirà per millorar la resolució de les imatges captades, fer més accessibles les connexions i dotar-les de més qualitat en els satèl·lits de telecomunicacions. També es preveu que contribueixi a evitar la ferralla espacial i a reduir el consum de combustible fòssil, ja que no en necessita, segons apunten en un comunicat.

La propulsió elèctrica es podrà instal·lar en satèl·lits de grans dimensions i en dispositius patits, amb un cost que pot oscil·lar entre els 40.000 i els 200.000 euros en funció del pes i el temps de vida de les missions. "Creiem que al 2022 disposarem del primer prototip, i l'any 2023 el nostre sistema seria plenament factible", assegura un dels cofundadors, Adrián Senar.

El projecte ha guanyat el programa UPC Space Santander Explorer, on s'havien presentat una cinquantena de participants. També s'ha classificat en segona posició entre 40 equips d'arreu d'Europa.