Investigadors de la UPC Manresa dissenyen una planta per reciclar fins al 40% dels residus electrònics

El projecte permetrà augmentar considerablement l’eficiència dels processos de recuperació de metalls, situada actualment al voltant de l’11%

Categories:

ACN

El projecte de la UPC Manresa es troba a un pas d'aconseguir la patent internacional, la qual cosa el distingiria com un treball únic al món
El projecte de la UPC Manresa es troba a un pas d'aconseguir la patent internacional, la qual cosa el distingiria com un treball únic al món | Nia Escolà (ACN)

Els residus electrònics ja són una de les amenaces ambientals més grans del planeta. Cada any es generen un 5% més d'aquest tipus de deixalles que són especialment complicades de reciclar, ja que cal separar, un a un, tots els metalls que en formen part. De fet, ara només se'n reutilitza un 11%; la resta acaba en abocadors o s'envia a països del Tercer Món. "Fem veure que són donacions d'aparells, però en realitat són deixalles que s'acumulen sense control", explica a l'ACN l'investigador Toni Dorado, qui lidera un equip de recerca de la UPC Manresa que fa anys que treballa en un projecte per a reciclar fins al 40% dels metalls que conformen els dispositius electrònics.

La investigació de la UPC és coneguda com el projecte menja mòbils i consisteix en una planta semi industrial que l’equip ha dissenyat especialment per a recuperar els materials i components dels aparells descartats. "El que busquem és solucionar un repte que té la nostra societat, altament consumidora de tecnologia", apunta Dorado. La instal·lació que han ideat està pensada per ser utilitzada per empreses dedicades a la gestió de residus i és capaç de separar alguns dels metalls més valuosos que conformen aquesta classe de dispositius.

Dorado: "El que busquem és solucionar un repte que té la nostra societat, altament consumidora de tecnologia"

L’ús de la planta semi industrial dissenyada per l’equip de la UPC Manresa permetrà que les empreses dedicades al reciclatge puguin recuperar els metalls sense necessitat d'enviar-los a l'estranger, creant llocs de treball locals. A més, es tracta d'un projecte d'economia circular i una alternativa més sostenible a la que es fa al centre d'Europa, on s’acostumen a enviar els residus per recuperar-ne components. El projecte ja ha aconseguit la patent estatal i està a un pas d'aconseguir la internacional, fet que el distingiria com un treball únic al món.

"Perdem grans oportunitats perquè s'inverteix poc en innovació"

Dorado lamenta "la poca" aposta del Govern i l'Estat en investigació. "Aquí el problema que tenim no és que no tinguem gent capacitada per portar grans projectes, sinó que tenim molt poc finançament. Tenim poques convocatòries, molt competitives i moltes queden al calaix. Estem perdent moltes oportunitats", lamenta. En aquest sentit, afegeix que "quan es millora en innovació, es milloren els llocs de treball i l'economia d'un país". "La manera de poder avançar en una societat tan tecnològica és invertir en investigació", conclou.