Investigadors de la UdL creen un museu virtual sobre la història de les pandèmies

La mostra combina la divulgació científica sobre les malalties amb una selecció d’obres d’art tematitzades

Categories:

RedaccióACN

L'exposició permanent del museu recull una mostra d'obres d'art relacionades amb diverses pandèmies
L'exposició permanent del museu recull una mostra d'obres d'art relacionades amb diverses pandèmies | IlerCOVID Museum

Un grup d’investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) ha impulsat un museu virtual per divulgar sobre les grans pandèmies de la història a través de l’art i de la ciència. L’IlerCOVID Museum s’emmarca dins del projecte de recerca IlerCOVID de la mateixa universitat i es presentarà oficialment el 18 de maig amb una taula rodona amb historiadors i experts en museus, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus.

La mostra, ja disponible en línia, aprofundeix sobre la fisiologia i l’epidemiologia de set grans pandèmies succeïdes al llarg de la història: la càries, la còlera, la covid-19, la grip de 1918, la pesta negra, la verola i el VIH-Sida. De totes elles se n’explica el quadre clínic, la prevenció i el tractament, així com el seu context sociocultural, els seus antecedents polítics i econòmics i les conseqüències que va provocar per la societat posterior. Addicionalment, l’IlerCOVID Museum també incorpora una línia del temps que permet explorar aquestes set malalties en ordre cronològic, que permet conèixer quan van esclatar i quins avenços mèdics s’han anat produint per combatre-les.

Paral·lelament a la informació divulgativa, el museu també inclou una selecció de més de 25 obres d'art relacionades de manera directa o indirecta amb cada pandèmia, una exposició que busca evocar emocions i representar experiències personals, segons detallen els seus promotors. Aquestes obres s'exhibeixen en la sala 3D Exposició Permanent i s’acompanyen de material audiovisual que ajuda a apropar-se a cada peça.

L’eina, desenvolupada per un equip multidisciplinari de la UdL, serà emprat a partir del pròxim curs com un recurs docent en activitats a centres de secundària. "El nostre objectiu és mostrar com es pot aprendre del passat per pensar el futur que volem, mitjançant una reflexió sobre les pandèmies a partir de l'experiència de la covid", declara el professor d'Història de la Medicina de la UdL i comissari de l'IlerCOVID Museum, Albert Roca. Els responsables del projecte volen establir aliances amb altres investigadores i investigadors, grups de recerca i institucions, com ara museus d'història de la medicina, per tal d'estimular iniciatives conjuntes i ampliar el nombre de pandèmies del museu i el catàleg d'obres d'art.