Covidworld, l’app lleidatana per monitorar l’evolució de la pandèmia
L’eina desenvolupada per investigadors de la UdL i l’IRBLleida pren dades en temps real de l’OMS i permet comparar-les geogràficament i temporalment
Categories:
Investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) han desenvolupat una aplicació gratuïta per a telèfons mòbils per analitzar com evoluciona la pandèmia arreu del món. Anomenada Covidworld, l’eina permet visualitzar gràficament la situació actual del virus en 238 països i regions espanyoles gràcies a les dades en temps real de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), a més a més de mostrar la seva progressió des de gener de 2020 fins a l'actualitat, la qual cosa facilita la comparativa de casos.
El programari, que es pot descarregar a través de la plataforma Wolfram Community, forma part del projecte de recerca IlerCOVID de la UdL. Amb les dades recaptades de l’OMS, l’aplicació és capaç d’analitzar-les, filtrar-les i representar-les sota 9 variables diferents: les infeccions diàries per covid-19, les persones infectades en total, les vacunades amb pauta completa, les recuperades de la malaltia, les defuncions reportades, les vacunacions realitzades, la població susceptible a la infecció, la taxa de reproducció del virus i l'índex de rebrot. A més de consultar dades, 'Covidworld' permet fer comparacions de la situació actual de la covid-19 entre continents, països, comunitats autònomes o províncies espanyoles.
El professor de la UdL i investigador del grup de Biologia de Sistemes i Mètodes Estadístics per a la Recerca en Salut de l'IRBLleida, Rui Alves, ha explicat que la idea era dissenyar una aplicació "simple, intuïtiva i a l'abast de tots els ciutadans" per a divulgar la importància de la tecnologia de representació i anàlisi de dades dins de la presa de decisions. Així, encara que Covidworld s'apliqui a la covid-19 per a observar onades del virus, l'app també es pot adaptar per a dades d'altres països i regions. De fet, l’equip ja treballa en el desenvolupament d'una aplicació per a modelar diferents epidèmies i analitzar el seu impacte a través de tres models epidemiològics concrets.