La indústria 4.0, els deures pendents de les grans empreses espanyoles
L’oficina Europea de Patents fa un toc d’atenció a l’Estat espanyol per la manca d’especialització del sector, però lloa l’aportació de les pimes
Categories:
L'Oficina Europea de Patents (OEP) i el Banc Europeu d'Inversions (BEI) avisen que a l’Estat espanyol hi ha una manca d'especialització en indústria 4.0, un fet que associen a la manca de grans empreses que inverteixin activament per la innovació en aquest camp. Tanmateix, ambdues entitats lloen l’esforç de les petites corporacions en aquesta matèria, ja que l’informe que han publicat assenyala que les pimes aporten un 19% de les patents vinculades a aquesta tecnologia a Espanya. Aquest percentatge és el tercer més elevat de la Unió Europea i gairebé el doble de la mitjana, que se situa entorn d'un 10%.
Entre el 2010 i el 2018, 154 pimes espanyoles van presentar patents relacionades amb la indústria 4.0, tal com mostren les dades proporcionades per l'OEP i el BEI. Amb aquesta xifra, l’Estat espanyol se situa en el setè lloc dins la UE, per darrere d'Alemanya (570), França (400) o Itàlia (273), que són els estats amb un major nombre de pimes que desenvolupen tecnologies digitals avançades.
Espanya és el tercer estat de la Unió Europea amb més patents d'indústria 4.0 presentades per pimes, per darrere d'Alemanya i Itàlia
En relació amb les xifres a escala europea, des de l'oficina d'experts asseguren que l'activitat en matèria de patents relacionades amb les tecnologies 4.0 "continua sent molt forta". Entre el 2010 i el 2018, els 27 estats membres de la UE van representar el 15% de les famílies internacionals de patents. Pel que fa a les pimes de la UE que treballen amb tecnologies digitals avançades, segons l'OEP el percentatge anual ha incrementat fins en un 20%. En relació amb aquesta dada, el director d'economia de l'OEP Yann Ménière assegura que el potencial d'aquestes pimes és "totalment disruptiu".
Manca de finançament i de talent qualificat
La directora del departament d'economia del BEI, Debora Revoltella, apunta que l'accés al finançament i la falta de talent qualificat són les principals barreres amb les quals es troben les pimes que desenvolupen tecnologies 4.0, tant a la Unió Europea com als Estats Units. De fet, l'estudi recull que, en una de les enquestes fetes, el 54% de les pimes més joves i més petites indiquen la disponibilitat de finançament com el principal suport que fomentaria la introducció i desenvolupament de tecnologies 4.0.
El 54% de les pimes més joves assenyalen l'accés a finançament com a principal mancança a l'hora de desenvolupar tecnologies 4.0
Des de l'OEP i el BEI afirmen que és necessari promoure la implementació de subvencions específiques i polítiques de desenvolupament per a les empreses emergents, o bé rondes de finançament que permetin el creixement de les pimes. Així mateix, l'informe conclou que la col·laboració europea en matèria de propietat intel·lectual i la introducció d'un sistema unitari de patents per la UE és un "avenç positiu", però concreten que a llarg termini és important promocionar les habilitats digitals i les oportunitats dels estudis superiors relacionats amb l'àmbit de les tecnologies 4.0.