La relocalització, el gran repte de la indústria 4.0 europea

Advanced Factories enceta la seva sisena edició superant les xifres prepandèmiques amb 19.000 inscrits i un impacte econòmic de 35 MEUR

Marc Vilajosana

L'edició d'enguany d'Advanced Factories compta amb 351 empreses i 671 innovacions tecnològiques
L'edició d'enguany d'Advanced Factories compta amb 351 empreses i 671 innovacions tecnològiques | Marc Vilajosana

“Tenim la imperiosa necessitat de relocalitzar les indústries i portar-les més a prop del consumidor”. Aquesta és la idea clau que Salvador Giró, president del congrés Advanced Factories, ha volgut remarcar en la inauguració de la sisena edició de la fira especialitzada en robòtica i indústria 4.0, el principal esdeveniment del sector al sud d’Europa que se celebra entre el 29 i el 31 de març al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). La trobada recupera enguany les xifres que va assolir abans de la pandèmia, amb un total de 19.000 professionals inscrits, 351 empreses expositores i un impacte econòmic de 35 milions d’euros a la capital catalana.

I és que el panorama actual és radicalment diferent del que vivíem fa només cinc anys. “La pandèmia i la guerra d’Ucraïna ens han fet replantejar tota la cadena logística, començant pels impactes logístics fins al proveïment de les matèries primeres”, ha declarat el director general d’Advanced Factories, Albert Planas. Un canvi de situació que també comparteix el director executiu de l’agència per a la competitivitat de l’empresa (ACCIÓ), Joan Romero: “Les cadenes de valor estan canviant, s’estan escurçant. Estem vivint també un canvi geoestratègic important, sostingut per la multilocalització”. És per això que Giró considera cabdal començar a introduir el concepte “d’indústria de km 0” per recuperar el terreny que Europa va perdre amb la deslocalització de la producció electrònica a finals del segle XX.

671 innovacions tecnològiques

D’exemples, la fira n’és plena: companyies com Accenture, HP, T-Systems, Dynamical 3D o Capgemini Engineering destaquen entre els múltiples expositors que acull el CCIB, on durant aquests tres dies es mostraran un total de 671 innovacions tecnològiques en els àmbits de l’automatització industrial, la robòtica i la intel·ligència artificial (IA). És aquesta darrera innovació la que, en opinió del president d’Advanced Factories, marcarà l’èxit o el fracàs d’Europa: “La intel·ligència artificial és el catalitzador real d’aquesta revolució industrial”. Això no obstant, Giró no s’oblida d’altres tecnologies punteres, com són la Internet de les Coses (IoT), el big data o el cloud computing: “Hem de prioritzar l’ús d’aquestes eines en els processos de reindustrialització i fer-ho en el menor temps possible”.

“Allà on es fabrica es genera coneixement, es creen nous llocs de treball qualificats i s’atrauen inversions en R+D. Aquest ha de ser el nou cercle viciós de la indústria del nostre país”, ha volgut afegir Planas per remarcar la rellevància d’impulsar el retorn de les indústries més innovadores. Tanmateix, l’ús d’aquestes tecnologies no està exempt de conseqüències negatives, uns efectes en els quals la tercera tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, ha volgut parar atenció: “La indústria 4.0, la IoT, la IA, la 5G i la blockchain ja estan passant i ens estan impactant a tots. Ens hem d’assegurar que sigui un impacte positiu i que generin oportunitats per a tots”.

Planas: "Allà on es fabrica es genera coneixement, es creen nous llocs de treball qualificats i s’atrauen inversions en R+D. Aquest ha de ser el nou cercle viciós de la indústria del nostre país"

La realitat és que la Unió Europa ja ha activat els mecanismes per posar en marxa tota aquesta maquinària. “La deslocalització de l’electrònica que vam tenir als anys 90 l’estem pagant ara, però aquesta actitud ja s’ha acabat. Els debats d’avui són sobre com Europa pot ser autònoma i quin paper vol tenir en el món a escala industrial i tecnològica”, ha assegurat el secretari general d’indústria i de la petita i mitjana empresa del govern d’Espanya, Raül Blanco. “La robòtica, juntament amb l’electrònica, és una de les dues indústries tractores del nostre temps. Encara som a temps d’impulsar-la i no perdre el tren que vam perdre amb l’electrònica”, ha sentenciat Giró.