Llet de vaca, sense vaques: la proposta tecnològica de la catalana Real Deal Milk

La ‘start-up’ barcelonina especialitzada en ‘foodtech’ empra un mètode de fermentació basat en l’anàlisi de l’ADN d’aquests animals

Categories:

Redacció

L'empresa espera poder comercialitzar el seu producte als supermercats d'aquí a cinc anys
L'empresa espera poder comercialitzar el seu producte als supermercats d'aquí a cinc anys | Hamza Khalid (Pexels)

L’alimentació vegana és un dels àmbits amb més perspectives de futur dins del sector foodtech, tal com demostren companyies com Heura o Flax&Kale. Una de les propostes més recents a Catalunya la protagonitza la start-up barcelonina Real Deal Milk, que ha desenvolupat un sistema de producció de llet i productes làctics que evita la intervenció de vaques gràcies a un innovador procés de fermentació.

“Hem d’apropar-nos als hàbits i gustos de la gent, volem oferir una opció que no comporti canvis en l’estil de vida dels consumidors, però que sigui millor per al planeta”, ha declarat el CEO i fundador de la start-up ubicada al Parc Científic de Barcelona, Zoltan Toth-Czifra. Per fer-ho, el primer pas del procés és analitzar l’ADN de les vaques i identificar les parts que expulsen caseïna i sèrum, els dos grups de proteïnes que abunden en la seva llet. Amb aquests components “s’introdueixen en el llevat i, a través del seu cultiu en tancs de fermentació, se’ls ensenya a créixer i produir les seves pròpies proteïnes, per després recollir-les i purificar-les”, explica Toth-Czifra. Finalment, s’incorporen la resta de components habituals en la llet, com els greixos, el sucre, les vitamines i els minerals. En essència, el procés és molt similar al que s’utilitza per fabricar cervesa o pa, però amb l’ús de partícules d’ADN.

En aquests moments, Real Deal Milk es troba en fase d’R+D, amb la intenció de “millorar el rendiment del procés de fermentació, escalar-lo i poder-lo industrialitzar”, segons apunta el fundador de l’empresa. La seva intenció és arribar als supermercats d’aquí a cinc anys amb un producte perfectament substitutiu de la llet, el formatge i el iogurt, tot mantenint, el gust, la textura i les propietats nutricionals dels aliments originals. La companyia, nascuda el febrer de 2021, disposa ara mateix d’un equip de cinc persones i ha rebut 75.000 euros d’ACCIÓ per impulsar la seva tecnologia. Així mateix, la corporació barcelonina acaba d’obrir una ronda de finançament de dos milions d’euros destinada a ampliar el laboratori i potenciar la investigació.