Els cinc criptofraus a les xarxes i apps més freqüents

Els sortejos, els missatges a les plataformes amb enllaços o els venedors de fum, són els sistemes més habituals del cibercrim

Categories:

AMIC

Les criptomonedes prenen l'atenció del cibercrim
Les criptomonedes prenen l'atenció del cibercrim | CC0

El valor de les criptomonedes és plenament volàtil. Només cal que Elon Musk escrigui un tuit sobre el bitcoin per rellançar-lo, o bé que algun país anunciï que l’incorporarà en la seva operativa per veure aquestes fluctuacions. El Salvador ha estat el primer admetre les criptodivises a curs legal com a forma de pagament i, la llei antifrau espanyola obligarà els seus ciutadans a declarar tot diners obtinguts de les criptomonedes en qüestió. Els experts asseguren que aquesta nova modalitat s’incorporarà tard o d’hora a les compres i transaccions econòmiques habituals de la ciutadania, per això la regulació de cada Estat s’està estudiant amb lupa.

Però la situació també reclama formar la ciutadania perquè pugui identificar els fraus per combatre el cibercrim relacionar amb aquests diners digitals. Un informe de la plataforma Chainanalysis revela que en 2021, el volum d'aquesta mena d'activitats il·lícites va arribar al seu màxim nivell històric en 14.000 milions de dòlars, un 80% més que en 2020, quan la xifra fregava els 7.800 milions. I les xarxes socials són el punt de mira dels estafadors.

Sortejos i regals a les xarxes

Els estafadors es fan passar per promotors d'una marca o per famosos per vendre als usuaris la possibilitat de duplicar els seus guanys a través de bitcoin i altres criptodivises. Perquè això ocorri, demanen dipositar els diners en una cartera determinada. Una vegada s’envia, mai tornen a la butxaca original.

Per evitar caure en aquests enganys, primer cal buscar el sorteig o la promoció a Google i informar-se de si ha sortit alguna notícia sobre aquest tema. Si no apareixen milers de resultats procedents de fonts autoritzades, se n’ha de desconfia. Finalment, cal consultar el lloc web oficial on haurien d'estar penjades les bases del sorteig i verificar també que l’espai es troba en un URL autèntic.

Compte amb les respostes en Twitter

Els cibercriminals estan a tot i saben que Twitter és la xarxa social on més contingut es mou. Molta gent està pendent a les respostes de tuits de famosos i del fil que d'aquests es generen. Els estafadors suplanten la identitat de comptes verificats a Twitter de perfils no tan coneguts per a respondre segons el que els convingui als perfils de grans celebritats.

A vegades, canvien la informació del perfil fent-se passar per mitjans de comunicació o programes amb notorietat pública, com va ser el cas del robatori de compte de Troy Stecher per a fer-se passar pel Twitter oficial de Saturday Night.

Comptes verificats que en realitat són falsos

És comú que els hackers també falsegin un perfil de Twitter o d'Instagram i incloguin la marca de verificació blava en el lloc exacte on aquesta hauria d'estar. Per no caure en el parany, és tan fàcil com situar el ratolí i prémer sobre ella. Si és real, sortirà una finestra emergent amb la informació del compte.

"Venedors de fum" a YouTube

Et sonen els vídeos amb personatges que es presenten com els nous gurus de l'èxit de les criptomonedes? Perquè molts d'ells són cibercriminals i, fins i tot, s'exposen en directe. Expliquen les novetats, els balanços i diuen en què invertir, però en la caixa de comentaris deixen un enllaç amb alguna mena de promoció que, en realitat, és la porta al seu frau.

En aquest cas, cal verificar el canal de YouTube, mirar el nombre de vídeos i de seguidors ,i si compta amb la insígnia grisa d'autenticació pròpia de la plataforma. Trien la modalitat del directe per a no haver de passar els filtres de revisió del contingut de la plataforma.

‘Catfishing’ a Tinder

Tots estem al corrent i hem vist documentals sobre grans estafes comeses a través de la tècnica catfishing, ni més ni menys que la tècnica basada a usurpar la identitat d'algú per a lligar amb altres persones per interès i aconseguir un propòsit, mai bo. Un dels més sonats és l'última producció de Netflix: El timador de Tinder. Doncs bé, s'està detectant en l'app per excel·lència per a aquells que es decideixen a conèixer gent per internet, diversos casos d'estafes sobre criptodivises. Si quan fas match amb algú, t'intenta vendre la idea d'invertir en una criptomoneda, fes saltar les alarmes i desconfia.