Director acadèmic del Blockchain Institute & Technology

Aprendre a valorar criptomonedes en 5 passos

"Has de ser curós, tenir uns hàbits a internet, i no barrejar la teva activitat criptogràfica amb la teva vida social"

Què busques quan decideixes invertir en una criptomoneda? Ja t'ho dic jo: una drecera per a guanyar diners fàcils i si surt malament, donar la culpa a l'especulació, la bombolla i la volatilitat. Ningú que estigui en aquest mercat amb bons resultats dirà la seva estratègia, on cerca, on s'informa i com gestiona la seva cartera, però jo en aquest senzill article t’explicaré els cinc passos bàsics que segueixo des que vaig començar en aquest sector com a inversor. Però el més important no són aquests cinc o 20 passos que et pugui detallar, vull que abans de res entenguis que els diners només arriben després de la formació, mai abans.

El més important és que comencis i acabis una operació sent el tu mateix, no desviant-te en cap moment de l'estratègia traçada. És igual que guanyis o perdis, ja que de tot es treu una lectura i aprenentatge, el qual et servirà
per créixer, polir aquests detalls que han interferit en la teva operativa i perquè en la següent operació ho facis una mica millor. I així fins a arribar a l'excel·lència, entenent el mercat i els actius que operes.

"Allunya't de xarxes socials tòxiques, grups de senyals, gurús de cap de setmana i de tot allò que et pugui injectar el mercat"

Tot comença per un bon consell: allunya't de xarxes socials tòxiques, grups de senyals, gurús de cap de setmana i de tot FOMO o FUD que et pugui injectar el mercat. Llegeix molt per nodrid-te de coneixements i no discuteixis ni perdis el temps a intentar tenir la raó amb més gent del sector.

1. Psicologia, bones pràctiques i habilitats

Aprèn a perdre i gestiona bé els teus encerts, si no et coneixes bé a tu mateix, serà estrany que puguis desenvolupar una bona experiència a l'hora d'invertir. Gestió emocional i monetària hauran de ser paraules tatuades en la teva ment a foc, i que mai han de perdre el seu espai dins d'ella.

Quan es va democratitzar l'accés a la inversió per a qualsevol mortal, abans es va haver de democratitzar l'accés a l'educació financera. Si no entens com funcionen els mercats i els seus fonamentals, pretenent fer només el que uns altres et diguin, el teu destí és el fracàs absolut. El meu primer pas és ser metòdic, saber on inverteixo, en què, quant i quan per després definir el meu objectiu. Per a això creo un excel com si fos un quadern de bitàcola, on ho apunto i registro tot. La informació és poder.

2. Construeix la teva cartera de forma senzilla

Bitcoin és inversió, les altcoins, especulació. Si parteixes d'aquesta idea, anem bé, podem seguir. Amb aquesta premissa crearàs la teva cartera en dos senzills nivells, on bitcoin tindrà la part més rellevant del teu percentatge invertit, i la resta de criptomonedas compondran l'altre nivell de la teva cartera amb menys percentatge d'inversió, ja que és la part de la teva cartera amb més risc, volatilitat i incertesa per a la seva gestió. L'objectiu és compensar i balancejar sempre al teu favor els moviments del mercat, bé quan els diners va al bitcoin i les criptomonedas sofreixen o viceversa.

El meu segon pas és conformar aquesta cartera amb bitcoin i no més de sis o vuit criptomonedes, destinant un 80% del meu pressupost a bitcoin, i un 20% a la resta de criptomonedas que tindré en ella (incloent tenir stablecoin per disposar de gallet i poder actuar ràpid). D'aquesta manera no em porta molt temps la seva gestió i no em complico amb moltes inversions.

3. Entendre les bases de cotització d’una criptomoneda

Un token ha de servir com a mínim per assegurar el protocol, generar incentius entre tots els participants de la xarxa de manera bidireccional i protegir en algun grau els usuaris d'aquest. En cas contrari, parlem de cromos molons però passatgers i buits. A partir d’aquí, deriva el tu temps a entendre el cor de la criptografia, la fi que cerca i cap a on ha de fer-nos evolucionar. Llavors estaràs prop de prendre bones decisions.

“Un token ha de servir com a mínim per assegurar el protocol, generar incentius entre tots els participants de la xarxa de manera bidireccional i protegir en algun grau els usuaris d'aquest”

El meu tercer pas és saber si és necessària, quina demanda tindrà i el perquè d'aquesta demanda; quina
funció compleix (utilitat, governança, de préstec, tarifa, un derivat o un security) i sobretot treure les seves mètriques (supply màxim, supply actual en circulació, la van capitalitzar actual del projecte VS la que tindrà al final del lliurament de tots les criptomonedes). Tampoc has d’oblidar valorar-ho amb diferents escenaris del mercat quant a dominància del BTC i l'entrada de diners en aquest, juntament amb les condicions inicials de bloqueig de l'equip.

4. Estructura el mercat

Una blockchain ha d'animar que els desenvolupar-los treballin sobre elles per crear solucions innovadores, gràcies a brindar-los espais i eines senzilles, eficients i distribuïdes alhora de garantir una sana escalabilitat en funció de la demanda i ús d'aquesta.

El meu quart pas és estructurar aquest mercat en el que creia eren les seves principals verticals: Infraestructura - Finances - Descentralització - Utilitat - Seguretat - Privacitat i Interoperabilitat. Després em centro solament en aquelles que el mercat demanda i les posiciona entre les més seguides, comentades i en creixement per les seves comunitats, com la interoperabilitat i l'accés a les finances en les seves moltes formes ja sigui en real state, productes financers, art o derivats sintètics.

5. Privacitat com a usuari

La privacitat és ètica, no secretisme, i només si la defenses i et tornes molt gelós d'ella la tindràs. Has de ser curós, tenir uns hàbits sans en l'ús i maneig d'internet, i no barrejar la teva activitat criptogràfica amb la teva vida social. Internet és un mitjà hostil on poques vegades, per no dir gairebé cap, tenim el control del que succeeix dins i menys de les conseqüències que podem patir. No sé tractar d'amagar-te de ningú, ni d’ocultar la teva activitat, però sí de protegir-te i cuidar el teu patrimoni digital.

"Has de ser curós, tenir uns hàbits sans en l'ús i maneig d'internet, i no barrejar la teva activitat criptogràfica amb la teva vida social"

El meu cinquè pas és segregar la meva identitat creant nous comptes de correu, usar navegadors protegits, mescladors d'IP, utilitzar eines per a crear contrasenyes segures i robustes, no vincular les meves xarxes socials a la meva activitat, usar només carteres que em lliuren la llavor (aquestes 12 o 24 paraules clau) i finalment potenciar la privacitat i ús del meu encaminador domèstic.