Més programadors: la píndola contra l’exclusió social
La MWC llança el projecte BCN Social Coding per formar 10.000 professionals en 10 anys al sector tecnològic i ajudar-los a “transformar la seva vida”
Categories:
El sector tecnològic necessita professionals. És una evidència i s’ha repetit incansablement, però les TIC ho tornen a dir perquè és un problema: cal talent qualificat. També s’ha reclamat que la incorporació de talent femení sigui una prioritat, amb una presència minsa a la indústria. Però hi ha un altre col·lectiu que també pot ajudar a nodrir la manca de treballadors: les persones en risc d’exclusió social. A Catalunya, el 26,3% de la població es troba en risc d’exclusió social, segons les dades de l’Idescat del 2020. En aquest context, la Mobile World Capital, a través de Barcelona Digital Talent, ha creat el programa BCN Social Coding per formar els experts que reclama aquest entorn.
L’ecosistema TIC, en plena pandèmia, ha creat 14.700 nous llocs de treball. “Ha estat l’únic sector que ha crescut”, ha apuntat el director de la Barcelona Digital Talent, Jordi Arrufí, “volem transformat la vida de les persones d’entorns difícils que poden contribuir a una economia digital que està escassa de talent”. Al llarg del 2021, ja ho han aconseguit amb 150 persones en fullstack development, però l’ambició és escalar el projecte. Per això, en paral·lel a l’acte de presentació del projecte, en una jornada intensiva de 8 hores un total de 13 de les 25 empreses participants han format part en un speed dating per cercar futurs professionals per als seus equips entre els més de 60 inscrits.
BCN Social Coding arrenca amb la col·laboració de 25 empreses per formar 10.000 professionals qualificats en 10 anys
El projecte s’ha finançat, segons ha apuntat Arrufí, en un 60% per fons privats i un 40% de públics. Només els centres educatius que participen han aportat 700.000 euros. La iniciativa compta amb la col·laboració del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, la Creu Roja a Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, Cercle Tecnològic i centres de formació i entitats socials com MigraCode Barcelona, Factoria F5 i Fundació Esplai.
Oportunitats laborals i socials
L’eix central del projecte és combatre l’exclusió social, motiu pel qual la capacitació per trobar feina en un sector en ple creixement és clau. No obstant això, va de la mà de suport en serveis socials. “El valor afegit que aporta és una atenció a les necessitats addicionals de les persones”, ha remarcat Arrufí, “persones que no tenen permisos o papers, en alguns casos, i necessiten ajuda en serveis legals i jurídics més enllà de la mateixa formació”. En 10 anys, l’ambició és arribar a 10.000 ciutadans i ciutadanes.
Arrufí: “Volem transformat la vida de les persones d’entorns difícils que poden contribuir a una economia digital que està escassa de talent”
Una de les 150 persones ja formades és l’Ananda. Va arribar a finals del 2019 des de Veneçuela per buscar noves oportunitats i una millor qualitat de vida. Marxar va suposar deixar enrere els seus estudis d’Informàtica, creient que no podria reenganxar-se a Espanya per falta de recursos econòmics. MigraCode li va permetre continuar formant-se amb un bootcamp, li van oferir participar al programa i també un portàtil per treball. Un any després d’arribar al país, l’Ananda va trobar feina i ara és membre del grup de voluntaris que ajuden altres persones a obtenir els coneixements i habilitats necessaris per trobar feina a les TIC.
En Kevin i la Pepi són també exemples de com la formació solidària els ha canviat la vida. Ambdós van arribar a Catalunya amb una carrera professional prèvia, una vida i persones a càrrec. Un, amb un pare malalt; l’altra, amb un fill al seu càrrec. A través de les entitats socials van poder reorientar la seva trajectòria laboral i entrar en el sector TIC per obtenir un sou que els permetés cobrir el cost de vida a Barcelona, adquirir medicaments i assegurar-se un futur.
Si la capacitació tecnològica és una peça vital per trobar una oportunitat laboral, ho és alhora per formar part de la societat. Així ho ha verbalitzat Núria Valls, directora general de la Fundació Esplai, qui ha alertat que “la desigualtat digital porta a la desigualtat social”. “No podem permetre que no estiguin a l’entorn digital perquè té a veure amb tots els aspectes de la seva vida, des d’inclusió laboral i social, fins a educació, salut o apoderament de les persones”, ha asseverat.
Adaptar l’empresa als perfils
Mentre en una sala de la seu de la Creu Roja a Barcelona s’ha fet la presentació en societat del BCN Social Coding, en una altra es podria veure una llarga cua per entrar a l’espai habilitat per al speed dating. Entrevistres ràpides, d’entre 10 i 15 minuts, perquè algunes de les empreses participants al programa poguessin conèixer el talent dels usuaris que ja han rebut formació.
Entre els qui esperen que aquest dimarts sigui el primer dia d’una nova vida hi ha la Gabriella. Està a punt d’iniciar la seva primera entrevista i de passar la prova de foc de mostrar què ha après amb F5. “Al Brasil mai havia treballat en aquest sector, vinc de l’àrea comercial i avui puc trobar la meva primera feina com a júnior”, ha explicat a MetaData. S’ha preparat per ocupar un lloc com a desenvolupadora web, però té molt clar que un cop trobi feina, té encara per davant un camí llarg de formació contínua per adquirir tots els coneixements que li permetin ser una programadora en “plenes capacitats”.
Just davant d’ella seu en Housni. Tenia programades tres entrevistes, però n’ha pogut fer cinc. “Així tinc més oportunitats”, ha comentat amb alegria. El maig del 2020 va participar en un bootcamp, però fins ara no ha pogut buscar feina perquè no tenia el permís per fer-ho. “Havien de passar tres anys per poder tenir un contracte i ara ja han passat, així que puc treballar”, ha relatat, “fins ara crec que les entrevistes han anat bé, i espero trobar una oportunitat”. Això sí, igual que la Gabriella, és conscient que aquest és només el començament.
La cerca de perfils amb ‘soft skills’ i disposats a formar-se contínuament és un element comú entre les empreses TIC
I a l’altra banda, asseguts en taules amb pots de gel hidroalcohòlic, bolígrafs i llibretes, els entrevistadors. Tres hores després de l’inici de la jornada, una de les dues taules de Basetis ja ha rebut set trobades. La seva particularitat és que no busca només programadors, sonó persones amb motivació: “Valorem les soft skills, la capacitat de comunicar, d’organització, de gestió i de formació. El que són líders naturals”. Aquesta empresa és una de les prop de 60 sòcies que formen el Cercle Tecnològic, qui ha facilitat el contacte d’empreses per fer la seva aportació al BCN Social Coding. També ho és Babel, que té molt clar que la diversitat de tecnologies que toquen els permet mirar les persones, què poden aportar i modelar els seus projectes interns al talent que els arribo. Per això, afronta el dia amb l’objectiu de captar els professionals que més canvi i dinamisme puguin aportar.
En el cas de Capgemini, tenen clar que l’entrada de talent de nacionalitats i sectors diversos és un valor afegit. Des de la companyia han posat l’exemple d’una persona que ha passat de ser psicòleg a treballar a les TIC: “L’hem incorporat a l’equip perquè és bon programador i ha portat unes skills que no hem trobat en altres que venen de la formació clàssica. Ha estat un valor extra”. Un valor nou que el Cercle Tecnològic vol potenciar. Tal com ha apuntat la responsable de l’àrea de RSC, Rosalba Llorens, “la tecnologia és una palanca vital per a la sostenibilitat ambiental, social i econòmica, i intentem que les empreses que ens conformen entenguin que és una peça vital de canvi en tot l’ecosistema”. Amb aquesta filosofia, el BCN Inclusive Coding ha estat una “clara aposta per fomentar un talent imprescindible que reverteixi a escala econòmica i en una reforma de la societat”.