El projecte Giravolt assoleix les 200 digitalitzacions de patrimoni cultural català

La iniciativa ha col·laborat amb 40 entitats d’arreu de Catalunya, entre les quals es troben 15 museus

Categories:

ACN

L'Església de Sant Climent de Taüll és una de les construccions digitalitzades per Giravolt
L'Església de Sant Climent de Taüll és una de les construccions digitalitzades per Giravolt | Departament de Cultura

Giravolt, el programa de digitalització del patrimoni cultural català, ha tancat l'any amb 200 digitalitzacions en 3D i més de 40 entitats participants. Així ho ha xifrat aquest dilluns el Departament de Cultura, que també ha detallat que en el marc del projecte s'han escanejat una vuitantena d'objectes i hi han participat 15 museus. En el seu primer any, Giravolt s'ha centrat a ampliar el catàleg de patrimoni publicat a Internet, al mateix temps que en la formació de professionals i les activitats amb el sector de l'educació. El Departament de Cultura ha destacat la digitalització del Saló de Sant Jordi, que també servirà per desenvolupar el projecte de reforma de l'interior de l'espai.

Entre el patrimoni que s'ha digitalitzat es troben les nou esglésies romàniques de la Vall de Boí, l'interior del Monestir de Sant Pere de Galligants, la capella del Santíssim de la Seu de Manresa o la Torre Nova de Fals, entre altres. El Departament de Cultura apunta que les digitalitzacions més vistes són les Estances de la Casa Gassia de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Claustre de la Seu Vella de Lleida i l’armadura de samurai de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú. Ara per ara, hi ha un total de 166 models publicats i una cinquantena més en preparació, segons informen des de la conselleria, tot i que la previsió és publicar tots els materials digitalitzats durant els pròxims mesos.

Digitalització en 3D per a la recerca científica

D’altra banda, el projecte Giravolt també ha engegat durant el 2021 iniciatives de digitalització per a la recerca científica, com ara l'escaneig de plaquetes neolítiques i paleolítiques en col·laboració amb el Museu d'Arqueologia de Catalunya i els equips investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Etiquetes