Tecnologia 3D per acostar-se al patrimoni català

El programa Giravolt crea un centenar de models d’obres artístiques per digitalitzar el sector i posar-lo a l’abast de professionals i ciutadania

Categories:

Redacció

Vaixell íber en 3D de Giravolt
Vaixell íber en 3D de Giravolt | Departament de Cultura

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha llançat Giravolt, un programa pioner de digitalització del patrimoni que té com a objectiu promoure el coneixement i la utilització de les darreres tecnologies d’escaneig 3D d’objectes i edificis. A través de la col·laboració amb ciutadans i entitats, s’ofereixen més de 100 models que permeten observar amb detall el vestit de Margarita Xirgu interpretant Doña Rosita, acostar-se a una llàntia de bronze del segle I dC o conèixer en profunditat un vaixell de fons pla com els que devien navegar pels aiguamolls que rodejaven Ullastret a l’època ibèrica.

Les tecnologies 3D, juntament amb el big data i la telepresència són les tecnologies que impactaran més en el sector del patrimoni en els pròxims anys. Per això, aquest projecte vol fer una passa endavant en la inclusió de les eines TIC per ajudar àmbits com la recerca, la documentació, la gestió interna, la conservació-restauració, l’educació i la difusió.

Una cinquantena dels models 3D recollits s’ha posat a disposició de tothom en llicència oberta a la plataforma Sketchfab de contingut en línia.

La Direcció General de Patrimoni Cultural ha estat un referent en aquest àmbit amb projectes de ressò internacional com els de Sant Climent de Taüll i la ciutat ibèrica d’Ullastret.

Etiquetes