Visitar esglésies romàniques a través de la realitat virtual

El programa Giravolt incorpora models 3D del patrimoni cultural de la Vall de Boí

ACN

L'església romànica de Sant Joan de Boí és una de les nou construccions digitalitzades a través de Giravolt
L'església romànica de Sant Joan de Boí és una de les nou construccions digitalitzades a través de Giravolt | Departament de Cultura

La tecnologia és una de les claus del futur pròxim, però també té les seves aplicacions per recordar i visibilitzar el passat. Així ho demostra la digitalització en 3D de les nou esglésies romàniques de la Vall de Boí (Alta Ribagorça), un projecte impulsat pel Departament de Cultura i l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI). Aquesta iniciativa, duta a terme en el marc del 20è aniversari de la inscripció del conjunt com a Patrimoni Mundial de la Unesco, permet sobrevolar les edificacions i descobrir-ne els detalls dels interiors a través d’ordinadors, dispositius mòbils i realitat virtual.

La digitalització s’ha efectuat amb Giravolt, el programa impulsat per la Generalitat per crear models en 3D del patrimoni cultural català. Per fer-ho possible, s'ha utilitzat la tècnica de la fotogrametria, que consisteix a fer fotografies des de tots els punts de vista possible de l'edifici, tant en el seu interior com a l'exterior. En el cas de les esglésies de la Vall de Boí, es van utilitzar drons per obtenir les imatges de les parts superiors com ara teulades i campanars, i captura fotogràfica convencional per a les parts baixes i interiors.

Més de 50.000 fotografies per als models

La captura es va efectuar el novembre del 2020 per part de l'estudi Burzon*Comenge, especialista en producció cultural digital i bons coneixedors de la vall, en ser uns dels autors del mapatge de Taüll. El processament de les gairebé 50.000 fotografies per aconseguir els diferents models ha ocupat més de dos mesos de treball, amb el resultat d'un model amb geometria de molt alta resolució de cadascuna de les esglésies, que normalment supera els 100 milions de triangles. D'aquest model es deriven models de baixa resolució per la seva difusió a internet i models parcials per a l'estudi d'elements concrets.

Els models de les nou esglésies estan disponibles des d'aquest divendres a la plataforma Sketchfab. Cadascuna disposa d'una breu descripció en català, castellà i anglès, i de diferents anotacions que faciliten la navegació i destaquen els elements principals de cada edifici. La documentació en 3D de les esglésies de la Vall de Boí permet tenir un registre de l'estat físic actual dels temples amb tot detall, detectar i analitzar possibles anomalies, possibilita als investigadors accedir a la visualització completa dels espais de les construccions i permet que els alumnes les puguin conèixer de forma més atractiva. Els models es publiquen amb llicència Creative Commons Reconeixement sense limitacions comercials, amb l'única obligació de citar-ne la font, per tal de promoure'n la màxima difusió i reutilització.

Codis QR per a la realitat virtual

El projecte de digitalització també estarà present a les mateixes esglésies, en les quals s’incorporarà, durant l’estiu, uns codis QR que donaran accés als models 3D de cada edifici. Això permetrà als visitants accedir de forma virtual a l'interior fora de les hores i dies d’obertura.

El conjunt d'esglésies romàniques de la Vall de Boí suposa una incorporació important per al programa Giravolt, que reforça l'aposta per la captura 3D dels elements arquitectònics més significatius del patrimoni cultural català. Fins ara, s'han publicat models de monuments com ara la Seu Vella, el Reial Monestir de Santes Creus o el Palau de la Generalitat, i l'objectiu és formar una galeria en la qual es pugui difondre el patrimoni arquitectònic de Catalunya en tota la seva diversitat.