Els videojocs catalans més interessants de 2021
El sector ens deixa un any ple de propostes diverses, que van de les plataformes en 2D i 3D fins al sigil, l’exploració i els trencaclosques
Categories:
Catalunya és el pal de paller de la indústria espanyola de videojocs. Així ho afirmen les dades: el Principat acapara el 51% de la facturació, el 46% dels llocs de treball i més del 27% de les empreses especialitzades, d’acord amb el Llibre Blanc de 2020 de la patronal DEV. La pandèmia no ha minorat el ritme de produccions catalanes, i enguany el sector ens ha sorprès amb un catàleg divers i per a tots els públics. És per això que a MetaData tanquem l’any amb una selecció d’alguns dels videojocs catalans més interessants que han vist la llum aquest 2021.
‘Mail Mole’, el talp amb gorra de Mario
Sota la tutela del veterà estudi Undercoders, l’equip de Talpa Games ha publicat enguany la seva opera prima, Mail Mole. Aquest videojoc de plataformes en 3D aprèn les millors lliçons de clàssics moderns de Nintendo, com són Splatoon i Super Mario 3D World, per oferir-nos un títol en què el moviment és la clau del seu èxit. A les nostres mans cau el control d’en Molly, un talp carter que haurà d’explorar a tota velocitat una gran varietat d’entorns per recollir pastanagues i naps i solucionar els problemes energètics de Carrotland. L’obra ha triomfat entre els afeccionats al speedrunning, un èxit que ha permès a l’estudi ampliar el videojoc amb tres expansions gratuïtes que incorporen nous nivells i funcionalitats.
Plataformes: PC (Steam), Nintendo Switch, PlayStation i Xbox.
Es pot jugar en català? Sí.
‘Aragami 2’, el “Sekiro català” de Lince Works
El 2016, l’estudi barceloní Lince Works va sorprendre locals i estrangers amb Aragami, un videojoc de sigil en tercera persona en què encarnàvem un assassí que s’ocultava entre les ombres per avançar a través d'escenaris ambientats en el Japó feudal. Cinc anys després, els catalans han publicat Aragami 2, una seqüela que expandeix la idea original i la reforça en tots els seus punts. La nova entrega de la saga, que es pot jugar de manera independent (té connexions amb el primer, però una història diferent), incorpora un mode multijugador amb un funcionament molt similar a la franquícia Monster Hunter i poleix tots els seus sistemes, de manera que el jugador pugui optar per tàctiques més sigil·loses, aprofitant l’agilitat i la capacitat d’ocultació del protagonista, o bé optar pel combat directe. En aquest sentit, Lince Works ens presenta unes mecàniques redissenyades i que beuen molt de Sekiro: Shadows Die Twice, la darrera obra dels japonesos From Software, en què esgotar l’energia dels rivals a base d’atacs i desviaments (parry) és clau per aconseguir l’èxit.
Plataformes: PC (Steam, GOG), PlayStation i Xbox.
Es pot jugar en català? Sí.
La dificultat pixel·lada de ‘Super Magbot’
Si el que busqueu és un repte, Super Magbot està fet per vosaltres. Aquest videojoc de plataformes en 2D desenvolupat per Astra Pixel elimina la mecànica més icònica dels títols del seu gènere, el salt, per presentar-nos una sèrie de nivells en els quals haurem d’avançar gràcies als poders de magnetisme de què disposa el nostre personatge. Cadascun dels mons del joc ens presentarà nous condicionants que haurem de superar en unes pantalles estàtiques que repetirem una vegada i una altra fins a aconseguir superar-les a la perfecció. La precisió que ens demana es compensa amb un gran control al comandament que ens fa pensar en l’aclamat Celeste.
Plataformes: PC (Steam) i Nintendo Switch.
Es pot jugar en català? Sí.
L’oda als anys 80 de ‘Narita Boy’
La fascinació per les creacions culturals dels anys 80 i 90 s’ha materialitzat enguany en un videojoc de manufactura barcelonina. Narita Boy, de Studio Koba, beu de Tron, He-Man o Ready Player One per presentar-nos un viatge pixelat a través d’un món ple de referències a la cultura popular que observem a través d’una aconseguida representació d’una televisió de tub. Ens trobem davant d’una aventura d’acció en desplaçament en 2D, en què haurem de superar reptes en forma de combats mentre anem descobrint una història molt més personal del que sembla en els seus inicis.
Plataformes: PC (Steam, Epic Games, GOG), Nintendo Switch, PlayStation i Xbox.
Es pot jugar en català? No.
La mansió ‘lovecraftiana’ de ‘Summoner’s Mess’
El desenvolupador Èric Verdalet, antic programador de l’estudi barceloní Mango Protocol, ha debutat enguany com a creador independent amb el seu primer videojoc comercial, Summoner’s Mess. L’obra ens situa en la posició d’un cultista que, intentant invocar una criatura que podria protagonitzar un relat de H. P. Lovecraft, comet un error i perd el control sobre el monstre. Per solucionar-ho, el jugador ha de trobar els tres llibres màgics repartits en una gran mansió mentre evita que s’apagui la torxa que duu. Es tracta d’un videojoc curt, que posarà a examen la nostra memòria i capacitat de planificació mentre manté la tensió constant de quedar-nos sense llum, tot sota un estil artístic pixel-art que entrarà pels ulls des del primer moment.
Plataformes: PC (Steam, itch.io).
Es pot jugar en català? Sí.
‘Treasures of the Aegean’: història grega, ‘parkour’ i bucles temporals
Els loops temporals han tingut gran protagonisme aquest 2021 en el món dels videojocs, amb propostes com Twelve Minutes, Deathloop, The Forgotten City o Loop Hero. La indústria catalana també s’ha sumat a aquesta tendència amb Treasures of the Aegean, el nou videojoc d’Undercoders. En aquest metroidvania encarnem a Marie Taylor, una aventurera que podria protagonitzar sense problemes Uncharted o Tomb Raider que utilitzarà les seves habilitats de parkour per explorar les ruïnes de la civilització minoica, una societat que habità Grècia en l’Edat de Bronze. A través de bucles de 17 minuts, haurem de recollir artefactes misteriosos, resoldre trencaclosques i comprendre el misteri que rodeja l’illa on ens trobem, tot això il·lustrat amb un estil artístic que es fixa en els grans referents del còmic europeu.
Plataformes: PC (Steam), Nintendo Switch, PlayStation i Xbox.
Es pot jugar en català? Sí.
El terror mediterrani de ‘Horror Tales: The Wine’
El creador independent Carlos Coronado torna al gènere que més coneix, el terror, per presentar Horror Tales: The Wine, una obra que ens transporta a una illa ambientada en la ciutat de Girona en què una pandèmia ha arrasat amb la població local. La nostra feina és explorar el poble deshabitat mentre cerquem una ampolla d’un misteriós vi produït a les bodegues de la zona. L’obra, representada en primera persona, aposta per un terror psicològic que juga amb la nostra memòria i les nostres expectatives a mesura que anem resolent els trencaclosques que ens impedeixen el pas.
Plataformes: PC (Steam, Epic Games), Nintendo Switch, PlayStation i Xbox.
Es pot jugar en català? Sí.
Les 500 diferències de ‘Tiny Lands’
Segur que alguna vegada a la vostra vida heu jugat a algun joc de cercar les diferències entre dos dibuixos aparentment iguals. Aquesta és la premissa que Tiny Lands converteix en videojoc: a través d’un centenar de diorames en 3D que podrem girar, acostar i allunyar a voluntat, la nostra tasca és trobar les cinc diferències que s’oculten en cada parella d’escenes. Uns nivells que no només volen entretenir-nos, sinó també explicar-nos històries quotidianes, com els problemes que poden sorgir en una sortida familiar a la muntanya. Darrere d’aquest videojoc es troba Hyper Three Studio, un equip format per tres desenvolupadors provinents d’El Salvador que, després de participar en el programa formatiu de la incubadora GameBCN, s’han establert a Barcelona i han aconseguit triomfar amb aquest petit joc que promociona una experiència calmada i sense pressions.
Plataformes: PC (Steam, Epic Games) i Nintendo Switch.
Es pot jugar en català? No (però gairebé no té text).